ПРЕЛО УЗ ГУСЛЕ И ЗДРАВИЦЕ

17 децембра, 2019 Ваш глас0

Удружење Бечке поете организовало је манифестацију Асоцијација на стара времена, замишљену као прело са беседама уз укусна јела. Дух, давно прошлих времена дочаран је причама, глумачким сценама и „бакиним колачима“.
Кумови ове манифестације били су Јадранка Станојевић и Драган Перишић.

После здравица и поруке домаћина, Мирел Томас, председнице удужења Бечке поете, присутнима се обратио гост из Сиднеја проф. Зоран Јовичић, председник Српског светског конгреса дијаспоре који је рекао да деца у дијаспори српски језик најпре науче у цркви, затим посредством франкфуртских „Вести“ и телевизије Пинк.

Поред Јовичића манифестацији је присуствовала и проф. Ивана Ашанин, такође представник ове организације.

Потом је гуслар Радан Гавриловић здравицу говорио уз гусле. На све те „здравице“ стигао је одговор од домаћина – Весна Ђапо, чланица црквеног хора, рецитовала је „Химну љубави“ апостола Павла.

У програму је затим Велибор Антанасијевић „Младенску собу“ и „Бегање девојке“ читао из књиге „Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком 20. века“ Зорице Шошић-Максимовић .

Изведена је и поема „Туђинка“, ауторско дело Мирел Томас, а Јадранка Станојевић прочитала је „Како се некад поштовао човек, као муж“, ауторску песму Драгане Перишић. Причу „Причала ми моја бака“ прочитала је проф. Жана Живана Поповић, дугогодишњи члан управе Бечких поета, а аутор ове приче је Мирел Томас.

На питање: „Шта је брак?“ дала је одговор Луца Тадијановић и добила аплауз скоро на сваку њену реченицу коју је прочитала. Монолог о томе како се удавала извела је Зорица Ђуђић Митић, која је иначе и аутор.

Скеч „Снаја и свекрва“ у коме су се на крају потукле снаја и свекрва, тако да је слама летела по целом простору, извеле су Мирел Томас и Мирјана Раб,

Између извођења поема и скечева наступали су гуслари Радан Гавриловић и Жељко Хеидер и уз древни инструмент певали песме које су у давним временима били једина информација, школа и забава.

– Уверили смо се да у Бечу имамо сјајне гусларске таленте – рекла је Томасова.

О правима жена

Радојка Чабаркапа, Мирел Томас, Славица Гавриловић

– Отпутовали смо и у доба Петра Петровића Његоша из ког времена смо много тога и представили, о „Горском вијенцу“ и мудре поруке читао је Андреј Ђуришић, дугогодишњи члан Бечких поета. Да би дочарали још више некадашњу 1871. годину, прочитали смо неколико различитих новинских вести, а једна од тих је била објава књиге о „Женским правима“, коју је читала Мирјана Раб. Тако смо чули да је у то доба први пут објављена књига о женским правима, по којој се требало понашати. Ми знамо да су женска права тек касније стварно и уведена у закон. А да не причамо о томе колико смо и данас далеко од равноправности у многим деловима света – указала је Мирел Томас.

Посластице

Посластице и друга јела, која су употпунила ово вече спремили су Јадранка Станојевић и Драган Перишић, Зорица Исаиловић, Мирнана Раб, Весна Ђапо, Луца Тадијановић, Славица Гавриловић.

Чланак Прело уз гусле и здравице се појављује прво на Вести онлине.

Извор: српскадијаспора

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.