СДА тражи да Српска „повуче одликовање додељено Радовану Караџићу“

Политика0

ПОЗДРАВИЛА ОДЛУКУ КОЈОМ ЈЕ УСТАВНИ СУД БиХ ПРОГЛАСИО 9. ЈАНУАР НЕУСТАВНИМ

* Главни одбор СДА изразио забринутост  поводом информација да припадници Безбедносно-обавештајне агенције Хрватске врбују држављане БиХ с циљем „да се у поједине џемате покушају подметнути докази о наводним терористичким активностима и тиме креира лажна слика о постојању наоружане екстремистичке мреже у БиХ да би се лакше остваривали политички циљеви усмерени против БиХ и Бошњака“

 * Најоштрије осудила покушаје „оживљавања Хрватске заједнице Херцег-Босне“: „То представља континуитет деловања с циљем поновног успостављања парадржавне творевине која је произвела удружени злочиначки подухват осуђен од Хашког трибунала. Поручујемо да никада неће успети никакви покушаји даље територијалне и етничке поделе БиХ“

________________________________________________________________________

ГЛАВНИ одбор СДА у закључцима са данашње седнице у Сарајеву захтева „од власти у Републици Српској да повуку одликовање додељено Радовану Караџићу“ и измену имена Студентског дома на Палама названог по првом председнику Републике Српске, те поздравља одлуку Уставног суда БиХ да прогласи неуставним обележавања 9. јануара.

лавни одбор СДА у закључцима својио је данас закључке у којима се наглашава да правоснажна пресуда Радовану Караџићу има „историјски и правни значај“.

Једним од закључака поздравља се одлука Уставног суда БиХ да прогласи неуставним обележавање 9. јануара као Дана Републике, те истиче како је „обавеза власти Републике Српске да поштују Устав БиХ, спроводе одлуке Уставног суда, те поштују међународне и европску конвенцију“.

СДА захтева у закључцима да Тужилаштво БиХ доведе до краја истрагу и покрене кривичне поступке против организатора окупљања припадника Равногорског покрета у Вишеграду, те покретање поступка забране оваквих и сличних окупљања, као и забрану деловања покрета у БиХ, које, како наводе, „представља сталну претњу миру и стабилности“.

Главни одбор СДА осуђује, како истичу, „учестале физичке и вербалне нападе на повратнике у Републику Српску, као и претње које им се упућују, те позива надлежне органе да хитно процесуирају и санкционишу починиоце ових напада“.

Иако не наводе конкретне примере напада и претњи, у СДА сматрају да власти у Српској морају да предузму конкретне мере које ће допринијети сузбијању националне мржње.

Ова странка је изразила „забринутост“ због информација да припадници Безбедносно-обавештајне агенције Хрватске врбују држављане БиХ с циљем, како у овом закључку Главног одбора образлажу, „да се у поједине џемате покушају подметнути докази о наводним терористичким активностима и тиме креира лажна слика о постојању наоружане екстремистичке мреже у БиХ да би се лакше остваривали политички циљеви усмерени против БиХ и Бошњака“.

СДА тражи од полицијско-безбедносних агенција у БиХ да о овом питању предузму хитне мере из своје надлежности, а од правосудних институција да предузму неопходне радње да се случај расветлио и одговорни санкционисали, а не да дође до заташкавања овог случаја.

Главни одбор СДА дао је пуну подршку преговарачком тима СДА на челу са председником странке Бакиром Изетбеговићем у имплементацији изборних резултата, као и „политички зрелу и одговорну одлуку Демократске фронте да учествује у преговорима о формирању власти и преузме дио одговорности за процесе који следе“.

Поздрављена је Изјаву коју је председник СДА Бакир Изетбеговић усагласио са председницима СНСД-а и Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, као принципе деловања парламентарних већина и извршне власти у текућем мандату, а најоштрија осуда упућена је покушајима „оживљавања Хрватске заједнице Херцег-Босне“.

„То представља континуитет деловања с циљем поновног успостављања парадржавне творевине која је произвела удружени злочиначки подухват осуђен од Хашког трибунала. Поручујемо да никада неће успети никакви покушаји даље територијалне и етничке поделе БиХ“, наводи се у закључку Главног одбора СДА.

 Факти (Срна)

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.