Matović: Zatiru srpski jezik i ćirilicu kao austrougarski okupatori

Urednik Časopisa „Slovo“ Veselin Matović upozorava da u Crnoj Gori jača ideologija zatiranja ćirilice i srpskog jezika.

Najnoviji časopis „Slovo“ za srpski jezik, književnost i kulturu, promovisan je u okviru tribine Udruženja književnika Crne Gore „Svobodijada“, u sali Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ u Nikšiću.

Matović je kazao da u Crnoj Gori „već dvije decenije imamo primjere da se dosljedno i veoma precizno i skoro u svim ključnim tačkama sprovodi program okupatora iz 1916. godine, kada je austrijska soldateska došla na ove prostore„.

„Tada su Austrijanci zabranili u Crnoj Gori u školama srpske narodne pjesme, srpsku istoriju. Donijeli su nove školske programe, a umjesto ćirilice uvedena je latinica. Ista ta metodologija se sprovodi i sada, samo na drugačiji način. I pored svih naših otpora minulih 12 godina, u našim školama imamo porazan rezultat. Mnogo su važnije naše učionice i nastavnici i profesori od Skupštine i poslanika. Poslanici mogu i ovako i onako, danas jedno, sjutra drugo, vidimo nije im to problem da se prestroje, ali u našim učionicama se kuje i utvrđuje ova ideologija. Naše učionice su postale žarišta iz kojih se širi taj opaki virus te preidentifikacije Crne Gore, ukupnog njenog bića i njene latinizacije. Mi imamo latinizaciju Crne Gore ne samo u smislu nametanja latinice nego i u dubljem smislu“, kazao je Matović.

On je poručio da ako se ne izborimo za rješenje u školstvu, na tom polju izgubićemo bitku, jer nastava se već četiri godine izvodi mimo normi, bez plana, programa i bez udžbenika.

IZVOR: in4s.net