Zoran Vlašković: Zašto treba lobirati za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosovu

Ono šta su Albanci i „nezavisno Kosovo“ uradili Srbima na Kosovu i Metohiji i Srbiji, posle 1999. godine, primer je apsolutne anticivilizacije i antidemokratije!

Taj zločin protiv Srba i Srbije, očigledno, obavlja se uz blagoslov nekih članica Evropske unije, onih zemalja koje imaju najveći uticaj u ovoj organizaciji. Da je tako, najbolje govore činjenice na terenu, kojih se sav demokratski svet i čovečanstvo stide! Ove činjenice bi trebalo da posluže zemljama u svetu da povuku priznanja o tzv. nezavisnom Kosovu, koje apsolutno nema nijedan argument da to bude, niti ičim zaslužuje nezavisnost!

Srbi su sa Kosova i Metohije proterani posle juna 1999. godine iz ravno 314 mesta.

Samo iz tri opštine, od ukupno 30 na KiM, nije bilo etnički očišćenih srpskih mesta! I to, iz opština Leposavić i Zvečan na severu KiM, i iz opštine Štrpce, na krajnjem jugu KiM, mada je i u ovim opštinama bilo napada na srpska sela.

Danas se na teritoriji Srbije nalazi 206.000 raseljenih sa KiM kao i 12.000 na teritoriji Crne Gore, 1.100 u Makedoniji i nešto više od 17.000 na samom KiM (podaci UNHCR i OEBS–a iz oktobra 2014.g.).

Albanci su od 1999. godine do danas srušili i zapalili 155 srpskih crkava i manastira, a 12 crkava je u potpunosti izbrisano sa lica zemlje: crkva Svete Trojice u centru Đakovice, seoske crkve u Petrovcima kod Kosovske Kamenice i u selu Kraljevica kod Podujeva, crkva u centru Suve Reke, crkva svete Trojice u Velikoj Reci kod Vučitrna i četiri crkve u Gornjem i Donjem Nerodimlju kod Uroševca. Na tim mestima nije ostao apsolutno nijedan detalj koji bi podsećao da su tu nekada bile svetinje.

Sigurno je da ima još uništenih crkava, jer nema dovoljno podataka o tome kakva je sudbina crkava u opštinama Kačanik, Štimlje, Suva Reka, Uroševac i drugim sredinama.

Albanci su od juna 1999. godine do danas, ubili 1.004 Srba! Niko za te zločine nije odgovarao!

gracanica_protest

Od juna 1999. do danas, Albanci su u potpunosti uništili 21.122 srpske kuće i 935 stanova!

Srbi su do sada podneli 41.300 zahteva Kosovskoj agenciji za povratak uzurpirane imovine od strane Albanaca: kuća, stanova, zemlje, šuma, livada, pašnjaka, ali ni jedan procenat od tih zahteva nije rešen!

Do kraja 31.XII 2012. godine Kosovska agencija za privatizaciju je prodala 1.358 preduzeća, od kojih nijedno preduzeće nije mogao da kupi Srbin i ni u jednom tom preduzeću nije zaposlen Srbin, a sva ta preduzeća je izgradila Srbija!

Od 1999. godine do danas, Albanci su na dve trećine teritorije KiM (ukupna površina 10.886 kilometara kvadratnih) u potpunosti uništili srpska groblja i na njima više od 10.000 spomenika, što je nečuveni vandalizam u civilizovanoj Evropi!

U Metohiji, samo su tri groblja ostala čitava: u selu Banje kod Srbice, Crkolezu u opštini Istok i Goraždevcu kod Peći!

KiM

Ni u jednom gradu južno od Ibra nije ostao niti jedan spomenik iz srpske istorije. Albanci su srušili spomenike Milošu Obiliću, caru Lazaru, Vuku Karadžiću, Dositeju Obradoviću, Petru Petroviću Njegošu, caru Urošu… i polomili sve biste srpskih pisaca ispred škola.
Srušili su i spomenik narodnim herojima Bori Vukmiroviću i Ramizu Sadiku u Prištini.

U selu Nerodimlje, kod Uroševca, posekli su 1999. godine bor cara Dušana koji je tu on lično, svojom rukom zasadio, 1336. godine.

Ni u jednom gradu južno od Ibra danas nema ulice sa srpskim imenom, pa se pitamo kakvu to multietničnost grade Albanci i Priština?

Do sada se na KiM vratilo samo oko 2.700 Srba u 50–tak sela, najviše u Metohiji.

Danas je na KiM preostalo još oko 125.000 Srba koji žive na 22% teritorije KiM. Oko 60.000 živi na severu KiM, na površini od 1.189 kvadratnih kilometara, u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i u severnom, srpskom delu K. Mitrovice. Nešto više od 60.000 ih je južno od Ibra.

Broj Srba u gradovima je simboličan: u Prištini ih je ostalo oko 40, Prizrenu 18, Peći 15, Uroševcu četiri, u južnom delu K. Mitrovice, Uroševcu, Vučitrnu i Istoku ostali su samo pop i popadija u parohijskim domovima pored crkava.

U ovom trenutku traga se za 525 kidnapovanih i nestalih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji!

Na Kosovu 95 odsto svih roba je iz uvoza. Takav postotak roba iz uvoza na jednoj teritoriji ne postoji nigde u svetu!

U ovom trenutku, za tzv. terorističku Islamsku državu u Siriji i Iraku, ubija 300 Albanaca terorista, među kojima su i 42 žene, Albanke sa KiM, 120 ih se vratilo na Kosovo, a 50 ih je poginulo u Iraku i Siriji, to zvanična Priština priznaje!

Ovo je samo deo razloga da “država Kosovo” ne zaslužuje ni da se pomene, a kamoli da postoji. U ovakvom obliku nije moguć pomen države. Reč je o kriminalno-terorističkoj tvorevini!

IZVOR: kmnovine.com