VASELjENSKA PATRIJARŠIJA: U CRNOJ GORI KANONSKA SAMO SPC, MIRAŠ I TZV. CPC NE PRIPADAJU PRAVOSLAVLjU

Najviši crnogorski zvaničnici i brojni mediji su poslednjih nedelja bili u euforiji povodom navodnog ”konačnog rešavanja crkvenog pitanja” (takva fomulacija neodoljivo podseća na nacističko ”konačno rešavanje jevrejskog pitanja” ili NDH-ovsko ”konačno rešenje za Srbe”).

Likovali su zbog planiranog nebivalog oduzimanja hramova, manastire i ostale crkvene imovine i prizivali ”ukrajinski scenario” za Crkvu u Crnoj Gori. Predsednik Đukanović je dao vetar u jedra takvim stremljenjima svojim govorima i intervjuima, a i drugi zvaničnici su učestvovali u ovoj kampanji, do najnovije nerazborite izjave predsednika Vlade.

U priču su se, sasvim neočekivano, uključili i pojedinci iz Srbije i drugde, među kojima čak i neki sveštenici, koji su, s druge strane, izmišljali ili neznaveno ponavljali nečije izmišljotine o navodnom tajnom dogovoru Crkve u Crnoj Gori i crnogorskog režima, koji je, govorili su oni, aminovao i sam vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Da nema mesta takvim nagađanjima, dokazuje sveukupna aktivnost Pravoslavne crkve, svih episkopa, sveštenstva, monaštva i vernih, koji dogovor i zavet imaju samo sa Hristom Bogom, jedinim Putem, Istinom i Životom.

Još jedan doprinos prekidu takvih smutnji ovih dana dao je i patrijarh vaseljenski Vartolomej pismom koje je uputio predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koje dostavljamo na uvid javnosti, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Pismo Patrijarha Vartolomeja o Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori upućeno Milu Đukanoviću

Vaša Ekselencijo,

Sa radošću se obraćamo Vašoj uvaženoj Ekselenciji, želeći Vama i Vašem vernom narodu svakog višnjeg Božijeg blagoslova.

Nedavno smo u Vaseljenskoj Patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske.

Vaša Ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske. Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi. Gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske Patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski Jerarh je naš brat Mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske.

Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice Pravoslavnih Crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu.

Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: ”Uvereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda.”

Vaša Ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao mešanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima.

Stoga, ostajemo s poštovanjem, ljubavlju i najsrdačnijim željama.

U Konstantinopoljskoj Patrijaršiji, 21. juna 2019.

Vaše poštovane Ekselencije

usrdni molitvenik pred Bogom

+ VARTOLOMEJ

Arhiepiskop Konstantinopolja-Novog Rima

i Vaseljenski Patrijarh

 

IN4S, News front