USTA MOJA, HVALITE ME: Crna Gora najrazvijenija u regionu, Srbija naprednija i od Nemačke?

Veliku polemiku u javnosti izazvala je izjava predsednika DPS-a Mila Đukanovića kako je Crna Gora za deset godina prešla put od najmanje razvijene, do najrazvijenije ekonomije u regionu, koju je izneo na konvenciji DPS-a sredinom aprila.

On je tada poručio i kako je neophodno da se nastavi u tom pravcu i da Crna Gora mora „napredovati najbržim mogućim tempom koji podrazumijeva sistematsko sprovođenje reformi u društvo i sistematsko unapređivanje poslovnog ambijenta“.

Vučić

Gotovo „prepisan“ nastup imao je nedavno i mandatar nove srpske Vlade Aleksandar Vučić, koji je bombastično naglasio da će Srbija naredne godine imati dvostruko veći rast BDP-a od Nemačke i da će se Srbija, zahvaljujući sistemskim reformama, ubrzano približavati najnaprednijim društvima Evrope po svim ekonomskim parametrima.

Dok deo javnosti gleda blagonaklono na ovakve najave i tendencije, oni koji sumnjaju u verodostojnost ovih navoda i uspešnost reformi o kojima su Đukanović i Vučić pričali, svoje stavove brane različitim ekonomskim pokazateljima.

Tako valja naglasiti da je prema zvaničnim podacima međunarodnih finansijskih organizacija, za deset godina od nezavisnosti crnogorski bruto domaći proizvod porastao za 75 odsto, a javni dug za čak 230 procenata, a ilustrativno zvuči da je prema informacijama Zavoda za zapošljavanje samo tokom protekle godine broj nezaposlenih zvanično povećan za 6803.

Takođe, politički oponenti DPS-a služe se i podatkom „Transparensi internešenala“ po kojem je Crna Gora u samom vrhu Evrope kada je u pitanju prisutnost korupcije u društvu, a da je primjera radi, jedna Ruanda manje korumpirana država.

IZVOR in4s.net