Uprpilo se 30 „vodećih intelektualaca“ Zapada – tvrde da je liberalizam u najvećoj opasnosti od 1930.

UVERENI SU DA SU EVROPI SMRTNA PRETNjA – NACIONALIZMI, IDENTITETI I – PUTINOVA RUSIJA

  • Koncept manifesta uradio je `francuski filozof` Bernar-Anri Levi, a među potpisnicima su američka novinarka En Apelbaum, britanski pisci Jen Makjuenn i Salman Rušdi, istoričar Sajmon Šama i dobitnici Nobelove nagrade Svetlana Aleksievič, Herta Miller, Orhan Pamuk i Elfrida Jelinek
  • Ovo je mogla da zaključi samo grupa koja je unutar liberalizma na pozicijama njegove (kineske) „kulturne revolucije: „Evropa – ostavljena iza La Manša i Atlantika od svoja dva najveća saveznika, koji su je u prošlom veku dva puta spasavali od samoubistva – ranjiva je pred sve otvorenijim manipulacijama gospodara Kremlja i raspada se kao ideja, volja i lik pred našim očima“

OSEĆAJU belosvetski liberali-globalisti da im gori pod nogama iako su proteklih decenija uglavnom stajali na kore `banana` za kojima su sami posezali.

Kako prenosi britanski dnevni list The Guardian, 30 liberala sa poznatim imenima – koje list naziva „vodećim intelektualcima“ – potpisali su manifest u kojem upozoravaju da se liberalne vrednosti u Evropi suočavaju sa pretnjom „kakve nije bilo od 1930“.

A ko je, po njeihovom uverenju, kriv?  Porast „nacionalnističkih raspoloženja“.

Nije ni čudo što su ovako inventivni s obzirom na to da je koncept manifesta uradio `francuski filozof` Bernar-Anri Levi. Jer, u šta bi neko takav upro prstom?!

Među potpisnicima manifesta su, inače, američka novinarka En Apelbaum, britanski pisci Jen Makjuenn i Salman Rušdi, istoričar Sajmon Šama i dobitnici Nobelove nagrade Svetlana Aleksievič, Herta Miller, Orhan Pamuk i Elfrida Jelinek.

U njihovoj pisaniji se – očekivano – tvrdi da se moraju braniti ideje koja oličavaju Evropu jer će je, u suprotnom, preplaviti talasi populizma.

Levi bi da za ovo ceh ne plate ni on ni liberalizam!

Potpisnici ne kriju da im se nimalo ne sviđa što je u toku „zahuktala ofanziva nacionalizma i identitarnosti“. A još manje to što im ili-ili izgleda ovako:

„Moramo iznova u sebi oživeti duh političke aktivnosti ili se pomiriti da će nas odbojnosti i mržnja obmotati i progutati“.

Evo,priznaju da im nije lako, da su se uprpili. Čak bi to što su se uprpili da pretvore u poene za sebe. A za to – kao i dosad – koriste velike reči koje bi voleli da i dalje ostanu pod njihovom neprikosnovenom kontrolom i da budu batina u njihovim rukama.

Tvrde da je počela „nova borba za civilizaciju do koje dolazi nakon pobede nad fašizmom i pada Berlinskog zida“

„Populistički pokret“ nazivaju „rušilačkim“, a njegovu pobedu na skorim izborima za Evropski parlament unapred nazivaju „sramotom za sve koji još veruju u nasleđe Erazma Roterdamskog, Dantea, Getea i Komenskog“.

Evo njihovog završnog udarca koji apsolutno liči na Levija i ostale potpisnike:

„Evropa – ostavljena iza La Manša i Atlantika od svoja dva najveća saveznika, koji su je u prošlom veku dva puta spasavali od samoubistva – ranjiva je pred sve otvorenijim manipulacijama gospodara Kremlja i raspada se kao ideja, volja i lik pred našim očima“.

Ovi bi da stoje na ramenima Erazma, Dantea i Getea i ne pada im da priznaju da su u Evropa i liberalizam u problemima zbog njih.

Samo, doći će i to na red.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/uprpilo-se-30-vodecih-intelektualaca-zapada-tvrde-da-je-liberalizam-u-najvecoj-opasnosti-od-1930