UDBAŠKA TRILOGIJA: Hapšenje sveštenika, serija „Nemanjići“ i izdaja Kosmeta!

Piše: Dr Vladimir Dimitrijević

Godina 2018. treba da bude godina konačne izdaje Kosova i Metohije. Svaki glas koji se diže protiv te izdaje mora biti ućutkan. Naročito se ne sme čuti glas vrha SPC. A najbolji način da se zvanični glas Crkve ućutka je pravljenje niza skandala koji bi najstariju ustanovu ovog naroda, već odavno načetu ekumenizmom i modernizmom, kao i skandaloznim smenama eparhijskih arhijereja, kompromitovao u očima javnosti.

I eto novog skandala: uhapšen je sveštenik pod optužbom da je diler droge. Ne mora da znači da je to tačno – ali je dovoljno da se pojavi u medijskom prostoru. I onda se samo pronese glas – šta oni da pričaju o caru Lazaru kad diluju drogu?

UDBA je, i to se zna, posle Drugog svetskog rata „izbušila“ SPC, postavljajući svoje ljude na mnoga bitna mesta i pokrećući ih na delovanje kad je to potrebno. Dobro obavešteni Velimir Rajić o tome je pisao: „Željko Bartolović, visoki funkcioner Savezne državne bezbednosti, koji je od škole imao završenu srpsku pravoslavnu bogosloviju i Pravni fakultet u Beogradu, objavio je knjigu Probušena mantija (Osijek 2004). U knjizi je razgolitio saradnju pripadnika Rimokatoličke i SPC od običnog parohijskog ili župnog sveštenika do biskupa i episkopa. Pri tom je navodio puna imena i prezimena i do detalja opisivao saradnju. Naravno da je navodio i razloge saradnje: ucena nepodobnim fotografijama, ljubavnicama, proneverama novca… Jedan primerak knjige Bartolović je doneo u Patrijaršiju i poklonio je s posvetom!“

Radmila Radić i Momčilo Mitrović, sa Instituta za noviju istoriju Srbije, objavili su, 2012, zbornik zapisnika sa sednica srbijanske komunističke komisije za verska pitanja, i u predgovoru naveli citate iz udbaškog priručnika za vrbovanje špijuna u okviru verskih zajednica. To, uostalom, nije nikakvo čudo; tako je bilo i drugde. U Bugarskoj je deo episkopata takođe sarađivao sa komunističkom obaveštajnom službom, i to baš u okviru ekumenističkog pokreta.

Dakle, kad čujemo za ovakve skandalozne događaje, poput hapšenja „dilera u mantiji“, oni mogu biti ili proizvod neviđenog pada morala u crkvenoj sredini, što je neposredna posledica duha ekumenizma i modernizma, ili provokacija koju prave službe sa svojim saradnicima, pripremajući javnost za neke ozbiljne događaje. A, naravno, sve se može ispostaviti i kao laž.

Međutim, u doba kad se sprema izdaja Kosova i Metohije, vredi razmisliti o onome što se desilo. Prst koji preti onima što bi se mogli oglasiti podignut je više nego poučno – sada je preteći! Ima još tajni i skandala koji bi mogli da se pojave u „Blicu“ i sličnim „istinoljubivim“ medijima, zar ne?

SERIJA O NEMANjIĆIMA U NESLUČAJNO DOBA

Jedan moj poznanik je, pre tri decenije, rekao da će naša propast biti konačna kad bezbožnici snime seriju o Nemanjićima. I to se, najzad, desilo, u godini 2018, kada Klovnokratija Bez Smisla Za Humor namerava da preda Kosovo i Metohiju zarad utvare zvane Evropska Unija. Ko zna šta je moć televizije, biće mu jasno da se serija o Svetorodnoj Lozi nije pojavila slučajno – baš sada. Jer, po reči Svetog Jovana Kronštatskog, nema mesta za slučajnost u Carstvu Svemogućeg Boga. Srbe, uoči izdaje Zaveta, treba još više zbuniti i sludeti. A kako drugačije do ciničnim pretumačivanjem njihove svetle istorije?

Nije bilo dosta u „Ravnoj Gori“ predstaviti Dražu kao izgubljenog Hobita koji sa družinom luta Mordorom, dok Bjelogrlićev Broz liči na Džemsa Bonda; nije bilo dosta u „Senkama nad Balkanom“ predratni Beograd dati kao leglo ludaka, zločinaca i ubica, sa sve belim Rusima koji trguju drogom i ubijaju svog sveštenika. Cilj su, onaj konačni, bili, ni manje ni više, nego Nemanjići.

Pišući o TV seriji „Nemanjići, rađanje kraljevine“, filmski režiser Dragoslav Bokan kaže da je ključni neuspeh serije u činjenici da su ga snimali oni koji su duhom Jugosloveni, koji ni ne osećaju Srbstvo i Srbski Zavet. U njihovim glavama i dušama nije srbska punota, nego jugoslovenska praznina. To nije Radio televizija Srbije, nego Radio televizija Jugoslavije. I Bokan je, s tim u vezi, potpuno u pravu: između nas i nemanjićkog nasleđa stoji izdaja zvana jugoslovenstvo.

Kraljevina Jugoslavija je potrošila nemanjićku Srbiju, a Tito je bio anti-car Dušan, posle čijeg doba je došla epoha anti–Lazara, anti–Stefana Visokog i anti– Đurđa Brankovića. Tako naša istorija uvire u ponor samozaborava. A ova serija treba sve to da zapečati. Uoči izdaje Kosova, koje je bilo središte srbske srednjovekovne države. Jer, Klovnokratija će, u ime EU, reći: “Šta hoćete? Kosovo nikad i nije bilo naše!“

Borba protiv srbske prošlosti nastavlja se. U „prerađenoj“ prošlosti, Nemanja treba da liči na Radašina iz serije „Selo gori, a baba se češlja“. I to sve emituje uoči pokušaja predaje Kosova i Metohije. Naravno, mi se sa lažima RTS-a, kao ni sa izdajom Zaveta, nećemo miriti. Jer, Bog Kome su služili naši sveti preci je Hristos, Put, Istina i Život.

Izvor: Sedmica