UDARNA VEST – KADA PREDAJEŠ KOSOVO OVO TI SE DOGODI: Bošnjačko nacionalno veće traži referendum i potpuno odvajanje od Srbije – SVE DOGOVORENO

Bošnjačko nacionalno veće, iza kojeg stoji Sulejman Ugljanin, zahteva uspostavljanje specijalnog statusa za Rašku (Sandžak), pozivajući se kako je to odlučeno još 1992. godine na Mirovnoj konferenciji u Londonu na kojoj je BNVS učestvovalo kako ranopravni član. Zato hoće da raspišu referendum i potpuno se odvoje od Srbije.
BNVS tvrdi da je specijalni status za Rašku bio je osnova za razgovore na Mirovnoj konferenciji u Ženevi između predstavnika BNVS i predstavnika Mirovne konferencije 16. i 17. septembra 1992. godine, kao i da je o tome opet razgovarano u Ženevi 18. i 19. februara 1993. godine kada je BNVS primili koopredsednici Mirovne konferencije Sajrus Vens i Lord Dejvid Oven.

Ugljanin i njegov tim naglašavaju da je tada zaključeno da BNVS konkretizuje i pravno uobliči stav o specijalnom statusu primenjen na Rašku koji je usvojen kao osnov za dalje pregovore.

BNVS je na osnovu ovog dogovora i provedene javne rasprave ekspertska grupa BNVS pristupila izradi Memoranduma o uspostavljanju specijalnog statusa za Rašku čiji je konačni tekst usvojilo BNVS 06. juna 1993. godine u Novom Pazaru.

Bošnjačko nacionalno veće, kao najviše političko i predstavničko telo Bošnjaka, pozvalo je sve društveno-političke faktore u Raški da prihvate specijalni status za Rašku kao zajednički koncept za rešavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Raške i ističu kako je uspostavljanje specijalnog statusa za Rašku optimalno rešenje za bošnjački narod koji je autohton na prostoru Raške.

(Informer)