Teksas razmatra referendum o napuštanju SAD 2018. godine

Dok je britansko „NE“ Evropskoj Uniji šokiralo čak i neke „Bregzit“ pristalice, Teksaški nacionalni pokret je uveren da će Teksas glasati za nezavisnost 2018. godine. Od guvernera Teksasa, Greg Abota je zatraženo da odgovori na ovaj, „Tegzit“ zahtev.

Poslednja država koja se otcepila od SAD bio je Teksas pre 155 godina, ali istorija se ponavlja s vremena na vreme. To vreme je sada, ili barem će biti u 2018, ako Nacionalni pokret Teksasa dobije svoju priliku.

„Pobeda „Bregzita“ otvara vrata „Tregzitu“ i govori o tome da je moguće imati „odrasli“ razgovor o nezavisnosti, te dozvoliti narodu da imaju poslednju reč“, rekao je Danijel Miler, predsednik Nacionalnog pokreta Teksasa.

Teksas

Potpisi 261,231 osobe na sajtu pokreta za otcepljenje kao i sami pozivi Pokreta, vrše pritisak na Abota kako bi se omogućilo glasanje o nezavisnosti Teksasa i otcepljenje od SAD i „ogromne savezne birokratije.“

Da se ovo pitanje nađe na referendusmkom listiću prošle godine, kao i u vreme pobede Bregzita dolazi prekasno, jer je prekasno za podršku, ali cilj Nacionalnog pokreta Teksasa je da se 2018. godine na referendumu birači izjasne o napuštanju SAD.

„Država „usamljena zvezda“ je 28. država koja je u Uniju stupila 1845. godine, nakon devet godina provedenih kao nezavisna republika. I na osnovu današnje ekonomije Teksasa od 1.6 biliona dolara, ako postane nezavisna država, biće među 10 najboljih ekonomija u svetu“, kaže Miler.

Nacionalni pokret Teksasa ima 208,643 „lajkova“ na Fejsbuku, u poređenju sa 132,057 Demokratske stranke Teksasa. Druga slična Fejsbik stranica nema ni ublizo toliko sledbenika.

I Teksas nije jedini kada je u pitanju sledeći primer „Bregzita“.

„Namera nam je da imamo takav proces ovde u Kaliforniji, stavljanjem na listić takvo referendumko pitanje o nezavisnosti, tako da bi narod mogao da ostvari svoje pravo na samoopredeljenje i glasa da napusti ili ostane deo američke unije,“ rekao je Luj Marineli, predsednik „Da“ Kalifornijske kampanje za nezavisnost.

Mnogo pre nego što je „Brgezit“ ozbiljno razmatran, 2014. godine je utvrđeno da je 23.9 odsto Amerikanaca bilo pozitivno opredeljeno prema ideji da njihova država napusti u SAD.

IZVOR: RT/vostok.rs

Foto: © Tim Sharp / Reuters