Stevo Mrđen: Srbijo, vrati se

Još mi nije jasno kako je Rusima važnije pitanje general Ratko Mladić nego Srbima, odnosno ima li Srbima još išta važno?

  • Tim Odbrane i porodice Ratka Mladića, organizovali su 24. majakonferenciju za medije povodom odbijanja zahteva za privremeno puštanje na slobodu generala Ratka Mladića iz Haškog Tribunala.
  • Na konferenciji su govorili Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića; Branko Lukić, glavni branilac; Dragan Ivetić, ko-branilac; Miodrag Stojanović, pravni konsultant; Boris Zorko, pravni savetnik; telefonskim putem se na konferenciju uključioPavel Dorohin, predsednik ruskog Komiteta za zaštitu Generala Ratka Mladića, putem skajp veze na konferenciji je učestovala iJelena Guskova, doktor istorijskih Još mi nije jasno kako je Rusima važnije pitanje general Ratko Mladić nego Srbima, odnosno ima li Srbima još nauka, član SANU i Senata Republike Srpske, rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka (RAN). Prisutnima se obratila i član ruskog Komiteta za zaštitu Generala Ratka Mladića književnik i novinar Ljiljana Bulatović Medić, član udruženja književnika Rusije i pisac više knjiga o Generalu /o učesnicima i samu onferenciju vidi ovde/.

Piše: Stevo Mrđen

Konferencija za medije je održana na Terazijama.

Sred grada Beograda.

Grada kojeg Srbi iz svih Srbskih zemalja gledaju kao svetinju.

Srce u njedrima.

Juče su borci za život i pravdu generala Ratka Mladića imali javnoda kažu o nepravdi pod kojem je izložen zadnji neporaženi Srbski general. Mislili su da nekog u Srbiji zanima tretman i stanje kidnapovanog generala, sigurno su imali želju da se neka državna institucija uključi, makar informativno, bar neka topla riječ podrške, stisak ruke i par sekundi ćutanja (znate, nismo mi, to su oni prije nas).

Osim uklljučenja iz Rusije (više u linku transkripta) konferenciji su prisustvovali predstavnici tri ruska medija i jedan iz Republike Srpske.

Da, dobro ste pročitali, ni jedna medijska kuća u Srbiji nije bila zainteresovana da isprati najnovije informacije „iz prve ruke“ o kidnapovanom generalu Srbske vojske.

Ni jedan predstavnik zvaničnih institucija, iako su učestvovali u kidnapovanju i izručenju tom političkom sudu, običnoj farsi i batini sile, a ne sudu.

Svi junaci nikom ponikoše.

Ako se rukovodimo komercijalnim aspektom medija, onda nemaju opravdanje, ali mogu da razumjem da se poltronstvo plaća i sigurnije je u naplati od objektivnog ivještavanja.

Mediji u Srbiji su konačno naučili da prepoznaju Evropski put bez alternative i koje su zabranjene teme jer mogu da nanesu „štetu“ njihovom budžetu.

To što im se šef, glavni i odgovorni urednik, kadrovski menadžer, tj. Premijer, tj. Predsednik javno hvalio, tj. lagao kako je kao dobrovoljac učestvovao pod komandom generala kojeg danas zaobilaze „Evropskom putu“ ne smeta, sve dok slepački ispunjava svaki zahtjev dušmana koji su ga doveli na vlast da razgradi i uništi ostatke ostataka prevarene, izdate, opustošene, protjerane i zaklane Srbije.

Pomislih da je konferencija u Moskvi, ali znam da sam se probudio u Žarkovu, pa šta hoće ovi Rusi onda i gdje su Srbi?!

Još mi nije jasno kako je Rusima važnije pitanje general Ratko Mladić nego Srbima, odnosno ima li Srbima još išta važno, osim da … i žderu?!

A možda je general Ratko Mladić Rus?!

A šta ako nas uhapse i kidnapuju sve, kažu da imaju od svakog od nas serijski broj puške koju smo dužili?!

Šta nas briga, bićemo Rusi onda!!

Ali, Rusiji uživo ubijaju diplomate, bez straha i kazne, čak i nagrade za fotografije ubistva pobjeđuju na svjetskim izložbama i čemu onda mi da se nadamo.

Ipak je onda bolje da budemo to šta jesmo, Srbi pa koliko god da nas ima, svima nam se DNK zaigrao još dok su naši pradjedovi sklanjali Turske i ustaške kame sa vratova da bi mi danas dozvolili da budemo nešto drugo.

Pomislio sam i na razna boračka i veteranska udruženja juče, ni njih nije bilo. I oni su u svojim problemima, jure neisplaćene dnevnice izgubljenih ratova, plac za spomenik, sponzora, skulptora, svašta nešto. Trošak je doći u Beograd, a naknada za izgubljene dijelove tijela nema. Pošteno i nije im zamjeriti.

Ipak je porodici najteže, general je za razliku od današljih Srbskih generala- Nato janjičara, žrtvovao svoj život za Srbstvo, a oni su svjedoci kako mu se sada vraća.

Saosjećam sa njihovom patnjom živo sahranjenog oca i supruga na očigled i sramotu vaskolikog Srbstva. Ćutanje, sklanjanje pogleda i bavljenje sopstvenom stražnjicom ima svoju cijenu i kad već niste u stanju da se pomjerite biće vam mnogo teže da gledate rođenu dijecu kako vraća vaše dugove!

Juče je Srbija bila odustna u Srbiji, otputovala i pitanje je da li će da se vrati.

Autor: Stevo Mrđen  

IZVOR: KMNovine