Stamatović: Jedinstveni memorijal sa imenima svih srpskih žrtava genocida u 20. veku!

Ne dovodeći u pitanje potrebu da se u Beogradu gradi i izgradi spomenik srpskim herojima sa Košara izginulima u NATO agresiji 1999. godine, kao i memorijalno obeležje za sve Jevreje, Srbe i Rome, pobijene za vreme nemačke okupacije, na Starom sajmištu, ponovo apelujemo na predsednika Republike i v.d.predsednika Vlade da, na ovim pitanjima koja se tiču našeg kolektivnog identiteta i pijeteta prema nevinim žrtvama, prestanu da, po ideološkoj, političkoj i sitnošićardžijskoj stranačkoj osnovi, dele građane Srbije i ceo srpski narod, izjavio je predsjednik Inicijativnog odbora stranke Zdrava Srbija (ZS) Milan Stamatović, povodom najnovijeg pokušaja sklanjanja u sjenku skoro aklamativnog zahtjeva srpske javnosti, nacionalnih institucija i političkih organizacija da se konačno pristupi realizaciji nacionalnog i državnog projekta izgradnje Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida u 20. veku.

„Nečasno je i nemoralno prema precima i potomcima, žmuriti nad činjenicom da su, tokom prošlog stoleća, od Balkanskih i Velikog rata, preko Drugog svetskog i ratova tokom devedesetih godina, za ovu zemlju i očuvanje srpskog nacionalnog bića položili živote milioni pripadnika srpskog naroda.

Naša je dužnost da, na jednom mestu, na našem ‘Zidu plača’, urežemo imena svih tih heroja, žrtava i mučenika, da se, poput jevrejskog naroda, makar, ovako, simbolično odužimo tim stradalnicima,“ izjavio je prvi čovjek Zdrave Srbije, naglašavajući da je najlogičnije da se ovaj memorijalno-edukativni kompleks gradi negdje uz samu „kičmu srpskog naroda, rijeku Drinu, tamo gdje se dodiruju Zapadna Srbija i Istočna Republika Srpska“.

Stamatović je ponovio da, kao predstavnik lokalne samouprave u Čajetini, ima mandat svojih Zlatiboraca da ponudi svaku pomoć, pa eventualno i građevinsku parcelu, za realizaciju projekta ovakvog jedinstvenog nacionalnog memorijala.