Šta je plemenitost? Ljubav ili mržnja?

Najteži zadatak koji čovek može da ima je da nastavi da voli svoje bližnje uprkos svim razlozima zbog kojih to ne bi trebao da čini.

I pravi je znak zdravog razuma i plemenitosti, da tako i nastavi.

Za onoga koji je u stanju to da postigne, ima nade na pretek.

Onima koji to ne mogu, preostaju samo tuga, mržnja i očaj. A to nisu stvari od kojih su plemenitost- ili zdrav razum ili sreća sačinjeni.

Glavna zamka je podleganja pozivima na mržnju.
Istinska plemenitost odbija da se promeni kada je suočena sa lošim postupcima protiv lica – a zaista plemenita osoba voli svoje bližnje zato što ih razume.

Na kraju, svi su oni u istoj zamci. Neki su toga nesvesni, neki su zbog toga poludeli, neki se ponašaju poput onih koji su ih izdali. Ali svi, baš svi, su u istoj zamci – generali, čistači ulica, predsednici, ludaci. Oni se ponašaju kako se ponašaju jer su podložni okrutnim pritiscima ovog univerzuma.

Neki od nas su izloženi tim pritiscima pa ipak i dalje nastavljaju da obavljaju svoje poslove. Drugi su već odavno posustali, mahnitaju, muče druge i kočopere se poput poremećenih duša, što i jesu.

Bar možemo da razumemo jednu činjenicu, a to je da plemenitost ne proizilazi iz surovih ratova ili iz toga što je neko slavan. Ona proizilazi iz odanosti sopstvenom poštenju, iz neprestanog pomaganja drugima, ma šta oni da činili, mislili ili govorili i uprkos svim surovim postupcima usmerenih protiv vas; ona proizilazi iz istrajnosti pri kojoj se ne menja osnovni stav o čoveku.

Do te mere, istinska plemenitost zavisi od potpune mudrosti. Oni postupaju onako kako postupaju, zato što jesu ono što jesu – bića uhvaćena u klopku, slomljena nepodnošljivim teretom. I ako su zbog toga poludeli i upravljaju uništenjem celih nacija usled sopstvenog pogrešnog shvatanja, čovek ipak može da razume zašto, i takođe može da razume i obim njihovog ludila. Zašto bi se neko trebao promeniti i početi da mrzi, samo zato što su drugi izgubili sebe i zato što su njihove sopstvene sudbine preokrutne da bi se sa njima suočili.
Stvarna lekcija je naučiti voleti.

Onaj ko želi nepovređen da hoda kroz život, mora da nauči sledeće – nikada nemojte da koristite nešto što vam je učinjeno, kao osnovu za mržnju. Nikada ne poželite osvetu.

Potrebna je istinska snaga da bi se čovek voleo. Voleti ga uprkos svim iskušenjima da se čini suprotno, uprkos svim provokacijama i razlozima zbog kojih ga ne bi trebao voleti.

Sreća i snaga jedino mogu opstati u odsustvu mržnje. Sama mržnja, put je ka propasti. Voleti, to je put ka snazi. Voleti uprkos svemu, tajna je plemenitosti. I to bi vrlo lako mogla da bude najveća tajna ovog univerzuma.

IZVOR: anti-censura.com