SRBI U KALIFORNIJI ČUVAJU SVOJU VERU I OBIČAJE: Saborno proslavili slavu Srpskog Pravoslavnog Hrama u Sakramentu

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Sakramentu (Kalifornija) po 67. put, proslavila je svoju hramovnu slavu a u okviru obeležavanja jubileja 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Hramovna slava proslavljena je tri dana ranije kako bi verni narod u što većem broju mogao da proslavi slavu svoga Hrama zajedno sa svojim eparhijskim arhijerejem, Vladikom zapadno američkim g-dinom Maksimom.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Episkop bihaćko-petrovački Sergije, uz sasluženje Preosvećene gospode Episkopa: zapadno američkog Maksima, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i stobiskog Davida, kao i brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije zapadno američke.

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

Episkopi su u porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice dočekani sa puno radosti i ljubavi, posebno od dece koja su im prilazeći za blagoslov, darivala bukete cveća.

Hram je bio ispunjen vernim narodom, mnogi od njih su silom prilika zaboravili maternji jezik, ali čista srca čuvaju i neguju svoju veru i tradiciju. Liturgiji je prisustvovao veliki broj dece a veliku radost pričinjava to što su se sva deca pričestila.

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

Svoju arhipastirsku besedu nakon pročitanog Jevanđelja uputio je Episkop stobiski David, koji se na samom početku svoje besede obratio svom domaćinu Episkopu zapadno američkom Maksimu:

„Dopustite mi da Vam na početku zahvalim na vašoj samožrtvenoj ljubavi i brizi koju uvek pokazujete za Crkvu. Kažem samožrtvenu ljubav jer Vi Vašim životom i vašim podvigom zaista odražavate stvaralački raspetu ljubav Gospoda našeg Isusa Hrista. Hristos je svoje ruke raširio na Krstu da bi tako u svoj zagrljaj primio sveukupno čovečanstvo i mi svedočimo da Vi odražavate taj zagrljaj Hristov i da u Vašem arhipastirskom zagrljaju grlite i sve ove ljude koje vidimo i ovde na Liturgiji i ja zahvaljujem i Vama i Vašoj pastvi što ste nas primili sa Avramovim gostoljubljem“ – poručio je Episkop stobiski David.

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

Usledila je svečana litija oko Hrama a potom i čin osvećenja i lomljenja slavskog kolača. Nakon što su se svi vernici poslužili žitom i dobili parče slavskog kolača – usledila je trpeza ljubavi za sve parohijane. Osim srpskih vernika, ova Parohija za svoje članove ima i pravoslavne drugih narodnosti: ruske, ukrajinske, rumunske, bugarske i druge. Svi oni su učestvovali u ovom jubileju.

TV Hram

Najmlađi parohijani srpske pravoslavne parohije u Sakramentu dočekuju srpske Arhijereje

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

TV Hram

Hramovna slava u Sakramentu

TV Hram