Majkl Radenković: Srbi, spremite se da primite milost Nato snaga

Poznati emigrant piše na osnovu svog iskustva, kada je bio američki vojnik u Nemačkoj. To iskustvo je svojevremeno preneo Udruženju Žena glasača Kalifornije – i one su ga uvažile

U vreme najveće medijske hajke u SAD na Srbe, tokom rata u Bosni, veoma uticajno Udruženje Žena glasača Kalifornije pozove predstavnike Srba, Hrvata i Muslimana da izađu pred njihov skup. Tema skupa je bila diskusija o silovanju žena, muslimanki, u ratu obuhvaćenim prostorima na Balkanu. Za ova, navodna silovanja, bili su optuženi uglavnim Srbi. U suštini ceo ovaj “show” je bio zamišljen od strane ovog Udruženja da se još više ukaljaju Srbi kao silovatelji “jadnih” muslimanki.

U ime Srba pozvali su mene. U prepunoj sali a u prisustvu skoro oko hiljadu osoba, pojavismo se nas trojica – Srbin (ja), jedan Hrvat i jedan Musliman.

Prvo je laskavo predstavljen Musliman, čiji zadatak je očigledno bio da da ton celom skupu. Iskoristio je dato mu vreme za svoje izlaganje da, po ko zna koji put, verblano javno napadne Srbe ponavljajući već otrcane izmišljene nebuloze o Srbima kao silovateljima.

Njegovo izlaganje je bilo propraćeno burnim aplauzom.

Drugi po redu je dobio reč Hrvat, čija pojava je izazvala veliki aplauz. Upotrebio je svoje izlaganje uglavnom da podrži prethodnog govornika i naravno osudi Srbe.

Predstavili su i mene, pristojno ali ne i sa simpatijama koje su bile rezervisane za predstavnike Muslimana i Hrvata. Niko nije aplaudirao a bilo je i nešto zviždanja u znak nezadovoljstva.

Zahvalio sam se organizatorima što su mi dali mogućnost da i ja nešto kažem.

Evo šta sam im ja ispričao.

Mogao bih mnogo da vam pričam o vojnim operacijama, vojnoj strukturi, vojnoj taktici u miru a i u ratnom stanju, ali ja ću ovde da se zadržim uglavnom na konkretnim zbivanjima. U svakom vojnom poduhvatu je veoma važan momenat propagandnog dejstva kao i pune kontrole na teritoriji od interesa.

Boravio sam u Nemačkoj kao pripadnik Američke armije nakon Drugog svetskog rata.

Naime, u međuvremenu je napravljen međudržavni obavezujući ugovor između vlade Federalne Republike Nemačke i SAD o pravima i odgovornosti američkih trupa kao i pojedinih pripadnika tih trupa na teritoriji Nemačke. Taj koncept je kasnije proširen da obuhvati sve pripadnike NATO personala. U suštini, to je značilo da su pravne i fizičke nadležnosti isključivo u jurisdikciji američkih organa, a da smo svi pravno podložni samo američkim zakonima.

Dozvolite mi da vam predočim kako je to izgledalo u praksi.

Sve američke vojne instalacije kao i personal bili su odgovorni i pod jurisdikcijom američkih zakona i organa. Sve američke vojne instalacije bile se nedostupne nemačkim organima, a isključivo pod američkim zakonodavstvom.

Ako bi iskrsnuo problem između američkog personala i nemačkih građana, nemačke vlasti nisu imale nadležnost nad američkim vojnim licima i mogli su samo da zovu američku vojnu policiju i čekaju da se ova pojavi. Ukoliko se uopšte pojavi. Nisu imali pravo da na ma kakav način zadrže američke vojnike.

Ostalo mi je nekoliko traumatičnih slučajeva u sećanju. Navešću samo jedan koji je dovoljan da oslika kako NATO trupe sa diplomatskim imunitetom “štite“ lokalno stanovništvo i dele “pravdu”.

Jedna mlada i veoma lepa Nemica je prijavila jednog od naših vojnika da ju je brutalno silovao. Ova devojčica je došla u pratnji oba svoja roditelja, oca i majke, i još nekoliko osoba u civilu i uniformisanog osoblja nemačke policije. Naš komandni oficir je celu ovu grupu veoma ljubazno primio, malo proćaskao sa njima i ponudio ih posluženjem. Potom im je objasnio kako će ići proces identifikacije i pronalaženja prestupnika. Naredio je da se postroji celokupni vojni personal pod njegovom komandom kako bi jadnica mogla da identifikuje napadača. Tako je i urađeno. Devojčica nije mogla da ima više od 16 godina. Mogla je da bude svačija unuka, ćerka ili sestra. Još je na licu imala tragova od prebijanja. Ponižena i povređena ova devojčica je obišla ceo stroj i naravno nije prepoznala nikoga kao svog napadača. Zašto naravno? Zato što su to jutro tu bitangu poslali (sklonili kako bi izbegao indentifikaciju) na osetljivu stražarsku dužnost označenu nedostupnom.

Posle ovog izlaganja, mudre kalifornijske dame su donele odluku da sve što se piše o nasilnim Srbima prema muslimankama zahteva dalje studije, čiji će rezultati biti naknadno objavljeni, kada ova studija bude završena. Nisam čuo da su se ove dame ikada posle ovoga pojavile u američkoj javnosti sa pričom o Srbima kao silovateljima.

Napomena:

Neka uvaženi poslanici u srpskoj Narodnoj skupštini, predsednik i članovi srpske Vlade, a pogotovu predsednik Srbije, pročitaju ovo svedočenje, da se dobro promisle šta su uradili i da ponište sporazum sa NATO paktom.

Michael Radenkovich

Pogledi

IZVOR: vidovdan.org