Spasimo srpski jezik: Manekenke ne hodaju po tebi nego po tvom mišljenju! (FOTO)

Ogromno pregnuće dostigla su smederevska deca u okviru legendarne kampanje „Negujmo srpski jezik“. Ovi osnovci koje će pamtiti generacije setili su se onoga što nije palo na pamet ni najvećim lingvističkim umovima srpskog i srpskohrvatskog jezika.

Oni su se dosetili koliko je glupo upotrebiti „po meni“ umesto ispravnog „po mom mišljenju“ stavivši ovu grandioznu i učestalu grešku u novi, modni kontekst.

Naime, oni su se ovoj grešci narugali putem primera hodanja manekenki, u tinejdžersko-zabavnom stilu. Maloletni N. M. iz Smedereva čuo je od svojih drugara da „po njemu manekenke lepo hodaju“. Njemu je to bilo smešno i to je ostalim drugarima odmah saopštio. Svi su prsli u smeh. Onda su se malo informisali i zaključili da je ova rečenica nepravilna, jer se ne može reći „po meni“ u značenju „po mom mišljenju“.

Ovim zaključkom su se upisali u anale srpske lingvistike, ispravivši ovu rečenicu u „Ova manekenka lepo hoda po mom mišljenju“, što im se učinilo sasvim prigodnim, nimalo dvosmislenim i još manje smešnim. Jer, po rečima S. C, po mišljenju se ne može hodati, ni lepo ni ružno pošto je mišljenje apstraktna imenica.

Od ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji je inače inicijator ove ingeniozne kampanje koja je opismenila oko 24.000 građana Srbije, dobili su kao nagradu plakat sa svojom slikom i ovim natpisom, štampan u 70.000 primeraka koji će biti razdeljen svim školama i kojim će biti oblepljeno celo Smederevo sa okolinom. Prema rečima Vukosavljevića, na ovaj način ova velika greška više neće biti prenošena iz generacije u generaciju tako da se ne moramo bojati ni da će u 23. veku naši potomci misliti da po nama hodaju manekenke, već da hodaju po našem mišljenju.

IZVOR: Stanje Stvari, Blog Pavla Ćosića