Smeh osvaja Ivanjicu

Sledeći vikend u Ivanjici ponovo će biti u znaku festivala koji slavi našeg velikog komediografa. Pre „Nušićijade“, sa ovim mestom u zapadnoj Srbiji Ben Akibu je spajala jedino pretnja njegove čuvene ministarke zetu Čedi: „Viđen si za Ivanjicu“. Na neki način ta Živkina rečenica je proteklih sedam godina i lajtmotiv smotre, koju je minulog leta posetilo čak 55.000 ljudi.

I ovaj put za Ivanjicu je „viđen“ bogat program: koncerti klasične i popularne muzike, plesne predstave, izložbe, kabarei, stendap komičari, tribine, književni susret (prvi put će biti predstavljen i koncept „žive biblioteke“), ali i dve pozorišne premijere. U festivalskoj produkciji, novo, angažovano tumačenje Nušićevog „Sumnjivog lica“ u izvođenju mladih glumaca, na scenu su postavili Vojislav Arsić i Jelena Bogavac.

– Pravi način da se odužimo Nušiću je da se i mi kritički odnosimo prema društvu, da pokušamo da shvatimo zašto se od njegovog vremena do danas ništa nije promenilo – objasnio je Arsić, u beogradskom Mikser hausu, koji je uz Centar E8, koproducent ovog projekta.

– Uopšte nije smešno što i dalje živimo ono o čemu je Nušić pisao.

Deo predstave „Generalna proba Nušića“ (produkcija „Tri za groš“ i „Teatrik“), koja govori o glumcima koji pripremaju „Gospođu ministarku“, u četvrtak su izveli protagonosti Miljan Prljeta i Bojana Tušup. Koordinator festivala Vera Jovanović najavila je da će u počast nedavno preminulog glumca i upravnika pozorišta „Boško Buha“ biti izvedena i predstava ovog teatra „Majstori, majstori.“

Obeležavajući 110 godina otkako je sagrađen kameni most u ovom gradu, organizatori su za temu smotre odredili „premošćavanje“, koje se kao crvena nit provlači kroz čitav program i povezuje „Nušićijadu“. Domaćin će kao i uvek biti sam Nušić, u tumačenju glumca Pozorišta na Terazijama, Milana Milosavljevića. Njemu će gradonačelnik Vladimir Bojanović, simbolično na tri dana predati ključeve varoši. Biće održan i već ustaljeni šaljivi fudbalski turnir „Više od igre“, na kome ove godine učestvuje i „umetnička reprezentacija“. Smotru zatvara tradicionalna kostimirana povorka gradom i koncert starogradske muzike „Pesma kao most“ na kome će uz Žarka Dančua nastupiti i glumac Nebojša Dugalić.

NAJMLAĐIMA OD BEN AKIBE

U OKVIRU festivala, tokom minulih sedam sezona odvojio se i poseban dečji segment, koji je po obimu programa neka vrsta festivala u festivalu. Tokom sva tri dana „Nušićijada“ za najmlađe, na dečjoj sceni, predstaviće brojne predstave, interaktivne i edukativne radionice, igrarije i animacije.

M. A. K.
Novosti

IZVOR: vostok.rs