SILOVANjE SRBIJE: Albanci nam traže dve milijarde evra penzija!

Predstavnici Kosova traže od Evropske unije da natera Srbiju da isplati neverovatnih dve mijarde evra, kako kažu, otetih penzija!

Predstavnici albanskih udruženja penzionera tvrde da su se, uz punu podršku političara iz Prištine, obratili Komitetu Saveta Evrope pismom u kom traže da Brisel obaveže Beograd da vrati više od 89.000 penzija.

Te penzije, kako tvrde, nestale su kada je Srbija „nezakonito prisvojila Fond PIO Kosova“. Da skandal bude veći, Albanci lobiraju da ta tema bude uvrštena i u dnevni red briselskih pregovora.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova i Metohije, potvrđuje da u saradnji sa kosovskim državnim institucijama rade na vraćanju penzija.

– Tražili smo od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. Ovaj Komitet je razmatrao zahtev nekoliko puta, ali poslednji u nizu ima šanse da prođe. Imamo čvrsto obećanje kosovskih vlasti da će se i to pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine – ističe Kajtazi.

Komentarišući ove navode, zamenik šefa Odbora za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorava da Albanci na tome istrajavaju već 15 godina.

– Srbija nikad nije prihvatila predlog Albanaca niti je ikad o tome otvoreno razgovarano. Poslednje dve ili tri godine, međutim, sve su češći i jači pritisci da se pokrene i ta tema. Albanci verovatno računaju da će uspeti da je stave na spisak tema o kojima će se pregovarati u Briselu i da će tako primorati Srbiju da retroaktivno isplati penzije za 17 godina – naglašava Bogdanović.

Miodrag Linta, šef saveza Srba iz regiona, smatra da je to još jedan dokaz antisrpske politike.

– Albanci na Kosovu i Metohiji pokazuju jasne znake da nisu za dijalog. Iznova i iznova postavljaju uslove i teme, a sami ne rade ono na šta su se obavezali. Ovo govori da ne žele dijalog već da ovakvim skandaloznim zahtevima izbegavaju važne teme pout, recimo, imovine proteranih i izbeglih ljudi… Još veći je problem to što se gotovo svi vodeći političari u međunarodnoj zajednici ponašaju neobjašnjivo blago prema Prištini i neretko im dopuštaju da bukvalno ucenjuju Beograd – zaključuje Linta.

foto;Intermagazin
intermagazin.rs, alo.rs, Iskra