Sezona lova na srpske vođe u Crnoj Gori, Srbija ćuti

Tokom protekle godine izbore i pristupanje Crne Gore NATO-u pratila je jeziva, šovinistička kampanja protiv srpskog naroda u toj državi. Uz sve to, zvanična Srbija ćuti.

„Režim Mila Đukanovića živi od podela u Crnoj Gori i sve što radi, zasniva na negativnom odnosu prema Srbima iz Crne Gore“, piše Čedomir Antić zaPolitiku, dodajući da tek što je za čas prestala da bude aktuelna povika na srpskog poslanika u makedonskom parlamentu, ponovo je otvorena sezona lova na srpske vođe u Crnoj Gori.

Od prošlogodišnjeg privođenja dve hiljade građana srpske nacionalnosti u vreme izborne tišine, preko poigravanja optužnicama protiv srpskih poslanika za navodni pokušaj državnog udara, hapšenja i držanja u pritvoru petorice građana srpske nacionalnosti, među kojima ima i poslanika, stiglo se i do optužnice protiv Nebojše Medojevića, crnogorskog političara, jednog od vođa opozicionog Demokratskog fronta koji se zalaže za sporazum Srba i Crnogoraca, navodi Antić.

„Kao i obično, crnogorsko pravosuđe funkcioniše po sistemu stezanja i popuštanja – umaranja građana. Ono ne procesuira, već progoni, ne služi građanima, već među njima prepoznaje svoje žrtve“, ističe Antić i dodaje da pravosuđe u Crnoj Gori asistira nedemokratskom režimu, i to ne samo prilikom gušenja demokratske opozicije, već i u ograničavanju i poništavanju prava čitavih naroda.

 

Nema, navodi Antić, reakcije naših „prijatelja“ iz Brisela i Vašingtona, čak ni kada poslanicima Srbima javno kažu da treba da se sele iz Crne Gore, niti kada jedan od njih obelodani da je postojao plan za iseljavanje srpskog naroda iz Crne Gore.

„Tokom protekle godine izbore i pristupanje Crne Gore NATO-u pratila je jeziva, šovinistička kampanja protiv srpskog naroda u toj državi“, naglašava Antić. On dodaje da uz sve to zvanična Srbija ćuti.

„Ako nastavi sa ovakvom politikom rezignacije, Srbija će možda jednom i ući u Evropsku uniju, ali ona će se do tada odreći najvažnijih vrednosti dostojanstva, slobodoumlja i demokratije za koje poneko kaže da su ‘evropske vrednosti’“, zaključuje Antić.

„Da li je to ubrzanje Srbije ka Evropskoj uniji? Iz Brisela, Berlina i Vašingtona čujemo mnogo toga o neophodnosti promena u Srbiji. Mnoge od tih preporuka su umesne i dobronamerne. Takođe, nesumnjivo je lepo kada u Berlinu i Briselu brinu o dobrosusedskim odnosima balkanskih država. Međutim, ne može uvek Srbija biti istorijski kriva i trenutno odgovorna. Tek što je za čas prestala da bude aktuelna povika na srpskog poslanika u makedonskom parlamentu, ponovo je otvorena sezona lova na srpske vođe u Crnoj Gori. Režim Mila Đukanovića živi od podela u Crnoj Gori i sve što radi zasniva na negativnom odnosu prema Srbima iz Crne Gore. Od prošlogodišnjeg privođenja dve hiljade građana srpske nacionalnosti u vreme izborne tišine(!), preko poigravanja optužnicama protiv srpskih poslanika za navodni pokušaj državnog udara, hapšenja i držanja u pritvoru petorice građana srpske nacionalnosti, među kojima ima i poslanika, stiglo se i do optužnice protiv Nebojše Medojevića, crnogorskog političara, jednog od vođa opozicionog Demokratskog fronta, koji se zalaže za sporazum Srba i Crnogoraca. Zahtevano je njegovo hapšenje za navodni finansijski kriminal i pranje novca za izbornu kampanju. Kao i obično, crnogorsko pravosuđe funkcioniše po sistemu stezanja i popuštanja – umaranja građana. Ono ne procesuira već progoni, ne služi građanima, već među njima prepoznaje svoje žrtve… Pravosuđe u Crnoj Gori asistira nedemokratskom režimu, i to ne samo prilikom gušenja demokratske opozicije, već i u ograničavanju i poništavanju prava čitavih naroda.“, zaključuje Antić.