RUSKI STAV: NATO kišobran na Balkanu je licemjerna maska za stvaranje „velike Albanije“

Odeljenje Ministarstva inostranih poslova Ruske federacije za informisanje i štampu izrazilo je u petak uveče u saopštenju “posebnu zabrinutost” zbog, kako je ukazalo, “velikoalbanske prijetnje stabilnosti na Balkanu” i podržalo ocjene rukovodstva Srbije o tome.

„Niz nedavnih izjava raznih albanskih političara u vezi s prekrajanjem granica na Balkanu izazvao je posebnu zabrinutost”, piše u ruskom saopštenju.

„Konstatujemo da se, dok se neosnovano Rusija optužuje za pokušaj destabilizacije Jugoistočne Evrope, čine napori da se sprovede projekat Velike Albanije, na osnovu Ustava Albanije koji Tirani daje pravo da brani interese Albanaca u inostranstvu”, ukazuje Ministarstvo.

U saopštenju dalje piše da se „pod maskom licemjerne priče o potrebi da se pod kišobranom NATO-a region stabilizuje, potresaju sami temelji stabilnosti, i prihvaćen je novi kurs politike prekrajanja granica na Balkanu, što će neminovno povećati potencijal za sukob”.

Takav je kontekst izjava premijera Albanije Edija Rama i “ ‘glave’ samoproglašenog nezavisnog Kosova Hašima Tačija o njihovoj spremnosti da se udruže u jedinstvenoj velikoalbanskoj državi”, piše u saoštenju.

Ministarstvo dalje ukazuje da je te izjave ponovio Jonuz Musliu, predsednik Opštine Preševo, “pretežno naseljene Albancima, i objavio njihovu volju da postanu dio proširene države”.

To je “dio istog konteksta opštepoznate Tiranske platforme koju su utvrdile partije Albanaca u Makedoniji, podrivajući njenu državnost”.

„Indikativno, glavni pokrovitelji Tirane i Prištine – SAD i EU, ili stidljivo ćute, ili iznose zajedničke besmislene fraze. Ne možemo a da se ne složimo sa ocjenama događaja koje su iznijeli premijer Srbije i njen novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji su odlučno osudili retoriku albanskih političara i koji zahtevaju adekvatan odgovor Brisela, Vašingtona i ključnih evropskih zemalja na to što se dešava”, ukazuje rusko ministarstvo.

„Gorka je ironija to što bi – kako je gospodin Vučić primijetio, da je on sebi dozvolio da javno predlaže ujedinjenje Srbije sa Republikom Srpskom (Bosna i Hercegovina), ‘visio s bandere’ u Briselu”, piše u saopštenju iz Moskve.

Odeljenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije za informisanje i štampu saopštenje zaključuje ukazujući da je “neophodno da međunarodna zajednica zajednički ukaže Tirani i albanskim političarima u drugim zemljama Balkana koji iznose teritorijalne pretenzije i spekulišu o prekrajanju granica, da je to neprihvatljivo. Pozivamo naše partnere na Zapadu da se pridržavaju međunarodnog prava i zdravog razuma, ali i da se uzdrže od primene dvostrukih standarda što su oni ponekad skloni da rade”.

IZVOR: princip.me