Rovčanin: Roditelji da traže ćirilična svjedočanstva za svoju djecu

Davne 1494. godine na Cetinju je odštampan „Oktoih“ – prva knjiga na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a evo više od pet vjekova kasnije režimski prosvetni krugovi odštampali su prva latinična svjedočanstva za učenike. Crna Gora koja je sazdana na tradiciji ćiriličnog pisma, borbi za slobodu i pravoslavnoj vjeri, danas se suočava sa monstruoznim idejama zatiranja temelja i istorijskim zaokretima, rekao je Nikola Rovčanin, odbornik Nove srpske demokratije u Skupštini Opštine Pljevlja.

„Ubrzano poništavanje istorije Crne Gore, gdje se jedan Njegoš stavlja u drugi plan kao izdajnik ove privatne države, veoma je opasno, ali je siguran sam kratkog daha kao i sve nasilno i vještačko. Postupak uvođenja crnogorskog jezika, koji se zapravo i govori i predaje na srpskom, predstavljao je udarac nauci i nacionalnom biću. Ali namjerama nametanja od strane režima izgleda nema kraja, pa sada ulaze u fazu udara na ćirilicu na svim nivoima. Vjerovatno kompenzuju propast projekta NVO „Crnogorska pravoslavna crkva“ sa izvođačem u liku anatemisanog raspopa i „egzarha trona u stanici policije na Cetinju“. Koji je to stepen mržnje da se ne može gledati ćirilično pismo?“, navodi Rovčanin.

On je kazao da ti vjerovatno mrzitelji svega srpskog, misle da će uspjeti da zatru ćirilicu nametanjem latinice kao jedinog pisma, što je suprotno čak i Ustavu koga su oni donijeli, a šta se dešava kada se nešto nameće govori i izjava maturanata Srednje stručne škole u Pljevljima: „mi ne znamo nijednog pravoslavca među maturantima naše škole koji se ne izjašnjava kao Srbin“ te da je ovo dokaz postojanja nacionalne samosvijesti kod učenika uprkos trovanjima, nametanjima lažne istorije, jezika i Crkve.

„Ovo je dokaz potpunog fijaska monstruoznog projekta „prevaspitavanja pravoslavnog naroda u Crnoj Gori „. Zato, u zaštitu ćiriličnog pisma treba da se aktivno uključe i roditelji koji treba da budu uporni u zahtjevu da se svjedočanstva izdaju na ćirilici i ne prihvate latinična svjedočanstva izdata mimo njihove volje i želje svoje djece. Uprkos namjeri, škola ne smije izdati svjedočanstvo na latinici, ako đak ili njegov roditelj žele ćiriličnu i tu nema nikakvih izgovora“, ističe Rovčanin.

Rovčanin posjeća da je i aktuelna lokalna vlast u Pljevljima brutalno prognala ćirilicu iz Skupštine, Opštine i javnih službi, gdje ćirilica gotovo i da nije u upotrebi.

„Studijske analize pokazaju da je u Pljevljima više od 90% svih ispisanih površina i segmenata u upotrebi, na latiničnom pismu. Ovo je samo jedan element u ukupnom mozaiku antisrpske politike u Pljevljima i Crnoj Gori u režiji DPS-a. Promjena vlasti je jedini način za uspostavljanje sistema ravnopravnosti, demokratije i stvaranja društva jednakih šansi“, zaključuje Rovčanin.

IZVOR: in4s.net