Mitropolit Amfilohije: Republika Srpska jedina krštena srpska zemlja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je u Bijeljini da je Republika Srpska jedina krštena srpska zemlja, čije je raspeće urodilo plodovima.

„Samo duša koja časno ponese svoj krst i narod koji dostojanstveno nosi taj krst i koji odstrada svoju vjeru, zaista razumiju tajne izvornog, hrišćanskog načina postojanja“, rekao je mitropolit Amfilohije na predavanju koje je održano u okviru Velikoposnog ciklusa predavanja u organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Prema njegovim riječima, Srbi u Republici Srpskoj su prošli raspeće, zbog čega su malo bolji od, kako kaže, polukrštene Crne Gore i nedokrštene Srbije.

„Užas i strava je prešla preko ovog prostora i dotakla se svakog čovjeka, a kada preživiš bijedu i nemoć ljudskog života otkriješ i u čemu je ljudski spas“,kazao je mitropolit Amfilohije i dodao da se „bez muke pjesma ne ispoja, ni sablja ne iskova“.

Govoreći u prepunoj sali Centra za kulture o „Pokajanju za vaskrsenje“, mitropolit Amfilohije istakao je da se kroz raspeće i stradanje zadobija vaskrsenje i da čovek nije stvoren da živi dan ili sto godina, nego je za večnost stvoren.

Pokajanje je najljepši cvijet ljudskog života, promjena uma, neprekidno mijenjanje sebe samoga, zato je post priziv na tu promjenu i popravku, čišćenje korova iz ljudske duše, da bi vrlina u čovjeku mogla da cvjeta“, rekao je mitropolit Amfilohije.

IZVOR: in4s.net