REHABILITACIJA STEPINCA ZNAČILA BI I REHABILITACIJU NDH

Rehabilitacija kontroverznog nadbiskupa Alojzija Stepinca predstavljala bi i rehabilitaciju NDH, te je zbog toga Stepinac problem Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Srba, ali i svih antifašista, pa i hrvatskih, rekao je Momčilo Diklić sa Instituta za evropske studije.

«Stepinac je projektant eliminacije srpske nacije i pravoslavne vere. To je tako i to je jasno kao suza. Katolička crkva bila je oslonac NDH», rekao je Diklić za «Sputnjik».

Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju Srbije smatra da iako mešovita pravoslavno-katolička komisija ni poslije godinu dana rada nije približila stavove strana o pitanju kanonizacije Stepinca, to ne znači da će papa Franja dati saglasnost za nju.

On je dodao da je očekivano saopštenje nakon poslednjeg sastanka Mešovite komisije, koju je formirao papa na molbu patrijarha srpskog Irineja, a u kojem se navodi da nema dogovora.

«Zasad srpski članovi komisije ne izlaze u javnost sa ocenama rada Komisije, ali je jasno da što se tiče Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, ona nije spremna da odustane od svoje namere da Stepinac bude kanonizovan», rekao je Raković.

On smatra da dok je ovaj papa na čelu Rimokatoličke crkve, on neće potpisati kanonizaciju Stepinca, međutim, kada na čelo Crkve bude došao neki drugi papa, onda se može očekivati da bude potpisana Stepinčeva kanonizacija.

«Ukoliko se to dogodi, oni će glorifikovati nacističku i ustašku prošlost te crkve», istakao je Raković i dodao da je SPC uradila šta je mogla, a da problem nacizma ne treba da bude problem srpskog naroda koji se borio sa time, već problem EU i NATO-a.

Raković je dodao da Stepinac nije problem samo na relaciji između Srba i Hrvata, već i problem između Rimokatoličke crkve i svih pravoslavnih crkava, pa i između katolika i Jevreja i države Izrael.

«Čak i ako im Srbi iz neke svoje naivnosti budu oprostili ovo što rade, Jevreji im neće oprostiti», naveo je Raković, podsećajući da jevrejska zajednica u Hrvatskoj već drugu godinu nije učestvovala u obeležavanju Holokausta i genocida zajedno sa predstavnicima hrvatske države.

Izvor:rtrs , News Front