PUTIN NA VALDAJU: SVET MORA DA PRIPADA SVIMA NAMA

Juče se Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obratio učesnicima međunarodnog foruma Valdaj na završnoj plenarnoj sednici XIII po redu godišnjeg zasedanja.

Ti nastupi su već postali tradicija. Taj takozvani «Valdajski nastup» privlači pažnju političara, stručnjaka i politički aktivnih građana širom sveta. Govor na Valdaju se, po pravilu, odnosi na globalne i strateške probleme i perspektivama na tim poljima. Ni ovogodišnji nastup nije bio izuzetak. Tema zasedanja je zvučala poput onog «Budućnost počinje danas..konture sutrašnjeg sveta«.

Zapravo, to je sam Putin rekao u svom govoru. Istovremeno, stavovi ruskog Predsednika o trenutnoj situaciji u svetu su daleko od optimističnih.

«Prošle godine smo, u okviru Valdajskog foruma, razgovarali o nesigurnom ustrojstvu svetskog poretka. Na žalost, u proteklih nekoliko meseci se malo toga dogodilo što bi situaciju poboljšalo. Da budem iskren, ništa se nije promenilo na bolje», rekao je Putin na početku svog govora.

PUTIN O IZJEDNAČAVANjU KRIMA I KOSOVA: NE PROVOCIRAJTE NAS!

Prema rečima Predsednika, protivrečnosti i problemi, tenzije i razlike su danas samo još više porasle. I sve se samo gomila i sve je veći pritisak u međunarodnim odnosima. Prema Putinovom mišljenju, nije samo globalna kriza u pitanju, već i kriza sistema i ideologije.

«U stvari, u krizi je sam projekat globalizacije, a u Evropi je, znamo to dobro, problem u neuspehu multikulturalizma», rekao je Predsednik, dodajući da su razlozi za ovakvu situaciju arogancija i vlastoljublje elita u nekim zemljama, pre svega u SAD.

«Mislim da je ovakvo stanje u velikoj meri posledica pogrešnih, ishitrenih, a često i tvrdoglavih izbora elita nekih zemalja u zadnjih četvrt veka. Tada, na prelazu ‘80 u ’90 je još bilo prilike ne samo da se ubrza proces globalizacije, već ga učiniti kvalitativno drugačijim, harmoničnim i održivim. Međutim, zemlje koje su sebe proglasile za pobednice u hladnom ratu su počele da preoblikuju svetski politički i ekonomski poredak prema sebi i u svom interesu», opisao je Putin svoje viđenje situacije u svetu američke hegemonije koja odbija da se povinuje bilo čijoj kontroli.

PUTIN: BOMBARDOVANjE SRBIJE — SAMOVOLjA SAD

«Zapavši u euforiju, oni su suštinski napustili smislen, ravnopravan dijalog sa ostalim učesnicima u međunarodnom životu i odlučili su da ne uspostave i unaprede univerzalne institucije, već su pokušali da prošire na ceo svet delovanje svojih struktura, svoja pravila i propise, a zatim su krenuli putem globalizacije i bezbednosti «za sebe i za svoje miljenike», za elitu a ne za sve», rekao je Predsednik Putin.

On je dalje opisao globalne izazove i pretnje sa kojima se danas suočava ceo svet zbog grešaka, nesposobnosti, samopouzdanja i ambicija zapadnih elita, od međunarodnog terorizma do ekonomskih pitanja i usaglašavanja sa međunarodnim pravom.

Situacija je, po njegovom mišljenju, veoma loša i teška, ali postoji rešenje i to je upravo ono što Rusija danas nudi. Bez razlika između reči i dela, Rusija svoj kurs dosledno sprovodi u međunarodnoj politici.

«Očigledno je da je sada međunarodnoj zajednici važno da se fokusira na stvarne probleme sa kojima se suočava čovečanstvo i da pronađe rešenje da bi svet bio siguran i stabilan, a sistem međunarodnih odnosa ravnopravan i fer», objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, takav pristup bi preobratio globalizaciju izabranih u globalizaciju za sve.

«Uveren sam da se pretnje i izazovi mogu prevazići samo ako delujemo zajedno», rekao je Putin.

Što se tiče ekonomske situacije, tu su principi drugačiji od onih u politici.

«Očigledno je da ekonomska saradnja treba da bude obostrano korisna i da se zasniva na opštim principima univerzalnosti, tako da svaka država može da postane punopravni učesnik globalnog ekonomskog života. U daljoj perspektivi se trend regionalizacije svetske privrede nastavlja, ali regionalni trgovinski sporazumi treba da dopune, razvijaju, a ne da se nameću univerzalne norme i pravila», rekao je Putin.

I u ovoj situaciji svako bi trebalo da bude u stanju da se dogovori sa drugima. Radi se o spremnosti da se svi saslušaju i čuju međusobno, i da se uzmu u obzir interesi svih učesnika u međunarodnom procesu. To je ključ za međunarodnu stabilnost i dalji uspešan razvoj i rešenja problema sa kojima se suočava čovečanstvo. A to su pozicije za koje se Rusija dosledno zalaže.

PUTIN: RUSI I UKRAJINCI SU JEDAN NAROD

Istovremeno zapadni establišment stalno govori o strašnoj ruskoj pretnji i ruskoj agresiji. To nema nikakve veze sa realnošću, ali je propagandno blaćenje Rusije veoma zgodno.

«Zaista, ovo je stvar profita, mogućnosti da se usvoje novi vojni budžeti u sopstvenim zemljama, da se okupe saveznici zarad interesa jedne supersile, da se proširi NATO savez, da se uveća infrastruktura alijanse i njene borbene jedinice i tehnika na našim granicama», rekao je Predsednik u svom govoru.

Međutim, prema njegovim rečima, mi nikoga nemamo nameru da napadnemo. Samo Evropa ima 300 miliona stanovnika i svi su u NATO, a zajedno sa SAD, u pitanju je verovatno 600 miliona ljudi. Rusija ima 146 miliona stanovnika. Dakle, smešno je o tako nečemu i govoriti“, kategoričan je Putin.

I, iako ruska retorika protiv «naših cenjenih partnera» povremeno ume da bude veoma žestoka, a takav je bio i Putinov govor za govornicom foruma, svrha ovih reči nije agresija niti rat, već pokušaj da se zapadne elite zaustave u težnji da unište međunarodnu stabilnost sopstvenim rukama. Rusija ne želi da ratuje, već da razgovara, potpuno svesna svoje odgovornosti prema svetu.

«Još nisam u penziji i kao trenutni šef velike sile moram biti oprezan i ne smem da ispoljim u svojim rečima previše agresije. Ja u stvari i ne mislim da bi to mogao biti moj stil», rekao je Putin danas na početku svog govora.

Može se bez sumnje tvrditi da to nije ni ruski stil uopšteno. Sadašnji stil ruskog Predsednika i same Rusije je ljubaznost i uzdržanost. Tako je bilo svih ovih godina i tako će se i nastaviti. I to čini i Rusiju i Putina lično jednim od glavnih garanata međunarodne stabilnosti u sred svih izazova i pretnji današnjice.

IZVOR: srb.news-front.info