PUTIN: Na otvorenost i poverenje Moskve uzvratili ste bombardovanjem Jugoslavije, invazijom na Irak, podrškom separatistima na Kavkazu

Predsednik Vladimir Putin je kritikovao SAD zbog toga što nisu uspele da ispune obaveze u nizu međunarodnih sporazuma o razoružanju. On kaže da Moskva neće izlaziti iz bilo kojeg postojećeg sporazuma, ali je obećala „trenutni, simetrični odgovor“ ako Vašington odluči da prvi napusti sporazume.

SAD su odlučile da uklone međunarodno pravo


Govoreći u Sočiju, na godišnjem forumu sa novinarima i ruskim stručnjacima, Putin je započeo sa podsećanjem na program „Megatone za megavate“, koji je trajao između 1993. i 2013. godine, a kojim je bilo predviđeno da ruski uranijum ekvivalenta oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, bude korišten kao gorivo u američkim elektranama.

Putin je rekao da su u okviru onoga što je nazvao „jednim od najefikasnijih napora u razoružanju u istoriji“ američki zvaničnici napravili 170 poseta strogo tajnim ruskim objektima i „oformili stalna radna mesta u njima ukrašena američkim zastavama“.

„Sa ruske strane demonstrirana je neverovatna otvorenost i poverenje“, rekao je Putin, rekavši da je tokom devedesetih oko 100 američkih zvaničnika imalo pravo da napravi iznenadne inspekcije ruskih nuklearnih objekata, u sklopu sporazuma Gorbačova i Jeljcina.

„Ono što imamo zauzvrat je dobro poznato – potpuno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podrška separatizmu na Kavkazu, zaobilaženje Saveta bezbednosti UN, bombardovanje Jugoslavije, invazija na Irak i tako dalje. SAD su morale da vide stanje našeg nuklearnog oružja i ekonomije i odlučile su da uklone međunarodno pravo.“, naglasio je Putin.

Nemaju novca za razoružanje, ali mi to radimo?

Putin je rekao da neprijateljska politika Vašingtona „vraća odnos između dve zemlje na nivo pedesetih godina prošlog veka“, ali je primetio da je bar tokom Hladnog rata „bilo bar imalo uzajamnog poštovanja“ između dve supersile.

„Ne možemo aktivno učestvovati u nekoliko međunarodnih ugovora, jer SAD ne rade skoro ništa. Ne možemo jednostavno to učiniti jednostrano“, rekao je Putin, pozivajući se na Konvenciju o hemijskom oružju iz 1993. godine, kao primer koristi za američku stranu.

„Prošlog meseca Rusija je saopštila da je sva svoja skladišta hemijskog oružja uništila, dok su zapadni mediji na to ostali nemi“, rekao je Putin, „dok SAD uporno odlažu svoj raspored uništavnja hemijskog oružja, a sada planiraju da završe proces najranije u 2023. godini“, dodao je predsednik

„Sve smo uništili, a onda su naši američki partneri rekli: `Još uvek nemamo novac.`,  dakle, oni imaju štampariju za dolare, ali nemaju novca. Ali mi, s druge strane, to činimo?, zapitao je Putin sa velikim sarkazmom.

Mi ćemo ispuniti naše obaveze

Putin je saopštio i ključni razlog odluke SAD da se povuku iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. godine, tokom prvog mandata Džordža Buša –  stvaranje puta za izgradnju raketnog odbrambenog štita SAD, a kojem se Kremlj i dalje protivi.

„Ovaj ugovor je bio temelj celokupnog međunarodnog bezbednosnog okvira u oblasti strateškog naoružanja. Ali, uprkos dugim godinama pokušaja da ubedimo naše kolege, nismo bili u mogućnosti da zadržimo naše partnere unutar sporazuma“, rekao je Putin.

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je još jedan ugovor između Rusije i SAD koji je još uvijek na snazi – Novi START. Ugovorom potpisanim 2011. godine sa trajanjem do 2021. godine, propisano je da je obema stranama dozvoljeno da imaju do 1.550 aktivnih nuklearnih bojevih glava. Tramp je ugovor nazvao kao „lošu obavezu Obamine ere“ tokom svoje predizborne kampanje, te je bio veoma uznemiren kada je ruski predsednik pomenuo pitanje ovog ugovora u telefonskom razgovoru ranije ove godine.

„Čujemo da druga strana takođe nije zadovoljna i novim START-om“, rekao je Putin.

„Nećemo ga napustiti. Možda smo i sami nezadovoljni određenim aspektima ugovora, ali uvek postoji element kompromisa. Dakle, mi ćemo ispuniti naše obaveze.“, naglasio je Putin.

Trenutni i simetrični odgovor

Sporazum koji je pod najvećim znakom pitanja je INF, potpisan 1987. godine, a koji zabranjuje kopnene rakete – nuklearne i konvencionalne – sa dometom između 500-5.500 km. SAD su saopštile da je nekoliko poslednjih ruskih raketa prekršilo sporazum.

Putin je naglasio da time što nisu zabranjeni vazdušni i morski lanseri, sporazum je dozvolio da se „rupa u zakonu“ koristi pretežno u državama NATO, te je rekao da to predstavlja „još jedan slučaj u kojem Rusija jednostrano ispunjava sporazum“.

„Bez obzira na to, mi ćemo se pridržavati uslova upozoravajući partnere da to takođe čine“, rekao je Putin.

„Ako odluče da ga napuste, naš odgovor će biti trenutan i simetričan.“, naglasio je Putin.

Drugi govore o nuklearnom razoružanju kada razviju novije oružje

Iako je Putin insistirao da Rusija „i dalje želi i da će nastaviti“ sa novim sporazumima sa SAD o postizanju nuklearnog razoružanja, to će biti teže u doba raznovrsnih sistema oružja, koje je proizvelo mnogo država, i to više nego ikada pre. 

„Spremnost zemalja da razgovaraju o tome kako da se reše nuklearnog oružja je u direktnoj srazmeri sa njihovim napretkom u drugim sistemima oružja“, rekao je Putin, ističući da i „konvencionalno i visokotehnološko oružje koje se isporučuje sa modernim sistemima ciljanja nudi skoro indentičnu štetu, sa daleko većom preciznošću.“, dodao je predsednik.

„Mi pažljivo pratimo šta se dešava širom sveta, baš kao što i naša zemlja stvara sisteme bez nuklearnog oružja“, rekao je Putin

(Vladimir Putin) Foto: © Grigoriy Sisoev / Sputnik.

vostok.rs , Iskra