Prvi sajam knjiga u Andrićgradu

Prvi Sajam knjiga u Andrićgradu biće zvanično otvoren u ponedeljak, 27. juna, na Trgu Nikole Tesle, ali će posetioci moći da uživaju u sajamskim manifestacijama i programu već od subote, 25. juna, izjavila je danas u Beogradu predstavnik Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš.

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu rekla da će sajam zvanično otvoriti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i počasni gost iz Urugvaja Hose Muhika u ponedeljak u 17.00 časova.

Prvi sajam knjiga, koji će biti održan pod sloganom „Riječi lete, knjige ostaju“, organizuje Andrićgrad u suorganizaciji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, uz pokroviteljstvo predsednika Republike Srpske i podršku Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Predstavništva Srpske u Beogradu“, rekla je urednik programa Maja Radonić.

Emir Kusturica
Foto: M. Cvetković

Uz savremenu domaću i svetsku izdavačku produkciju, posetiocima Sajma knjiga biće predstavljen prateći program organizatora, koji će kroz tribine, promocije i predstavljanje pisaca, težište staviti na pokretanje aktuelnih književnih, kulturoloških i društvenih pitanja.

„Biće reči o odnosu književnosti i politike danas i o tome kakva je situacija sa prevodima i prevođenjem uopšte u nas“, istakla je Radonićeva.

Prvih dana Sajma, Odeljenje za književnost Andrićevog instituta organizovaće naučni skup posvećen književnom stravaralaštvu Petra Kočića sa težnjom da se, u trenutku kada se navršava stotinu godina od njegove smrti, nanovo vrednuje njegovo djelo.

Posebni programi biće posvećeni dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno delo Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku velike književne nagrade Instituta za roman „Osama“ Vladimiru Kecmanoviću.

Od sajamskih manifestacija organizatori izdvajaju izložbu Arhiva Srbije „Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umetnička fotografija“.

Počasni gost manifestacije je Urugvaj, država koja će za vreme trajanja Sajma knjiga moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku delatnost, ali ličnost koja će na poseban način obeležiti manifestaciju jeste doskorašnji predsednik Urugvaja – Hose Muhika.

Sajam

Među učesnicima Sajma su poznati izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore poput Zavoda za udžbenike iz Beograda i Istočnog Sarajeva, Izdavačkog centra Srpske pravoslavne crkve, „Lagune“, „Vulkana“, „Geopolitike“, „Nove knjige“…

Žiri Sajma knjiga dodeliće i Nagradu za izdavački poduhvat godine.

Predstavnici Beogradskog sajma su istakli da Andrićgrad ima veliki potencijal za održavanje sličnih manifestacija, a s obzirom na činjenicu da je Andrićgrad poželjna turistička destinacija, tokom 15 dana trajanja Sajma očekuje se najmanje 50.000 posetilaca, navode organizatori.

Ulaz na sajam je slobodan i to radnim danima od 12.00 do 22.00 časa, a vikendom od 10.00 do 22.00 časa.

IZVOR: Srna/vostok.rs

Foto naslovna: S. Garić