PROVOKACIJE SE NASTAVLjAJU: CRNA GORA NIJE SRPSKA ZEMLjA, SRBIJA DA PLATI ŠTETU CRNOJ GORI

Temelj inicijative koju je Crnogorski pokret predstavio u sredu veče u Podgorici je da «Srbija treba da plati štetu Crnoj Gori koja je uzrokovana njenim neprijateljskim odnosom u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918.godine».

Ova inicijativa biće upućena šefovima država Crne Gore i Srbije, vlada i skupština, SPC, SANU i Matici srpskoj.

Jedan od osnivača Crnogorskog pokreta (CP), Slobodan Jovanović, kazao je da Pokret traži od najvećih državnih organa Crne Gore da preduzme aktivnosti u cilju rešavanja crnogorskog pitanja.

Oni sa skupa u Budvi pokazali su njegovu bedu i neutemeljenost takvih okupljanja. Crna Gora nije srpska zemlja, ali jeste svih građana, rekao je Jovanović.

U dokumentu koji je promovisan navodi se da je Crna Gora “naslednica oštećene kraljevine, potonje SR Crne Gore.” Od države Srbije očekuju da članstvom u komisiji koja će se baviti ovim i drugim pitanjima doprinese utvrđivanju razmera i ukupnog iznosa obeštećenja.

Usvojena je i Deklaracija o zaštiti kanonski nepriznate “CPC”, a zatraženo je da se donese zakon o zabrani veličanja datuma i događaja iz crnogorske prošlosti, i lica povezanih sa njima, za koje se vezuje slom državne nezavisnosti i saradnja s okupatorima i da se izvrši prenos zemnih ostataka članova dinastije Petrović iz inostranstva na Cetinje.

Potrebno je političko pomirenje Crne Gore i Srbije, ali dok Srbi negiraju crnogorsku državu, dok svetosavci smatraju da je Crna Gora srpska zemlja, jednostavno, nije moguć ni razgovor, ocenio je Dnilo Burzan, dok je akademik Zlatno Bulić primetio da je bes Srbije veći što je Crna Gora samostalnija država.

Mitropolit Amfilohije je mnogo toga uništio i devastirao s namerom velikosrpskog šovinizma, rekao je Bulić.

Oglasio se i Dragan Nikčevič, član GO CP:

Sramno je ponašanje pojedinaca iz Srbije. Zato, s pritiskom koji visi Crnogorcima iznad glave, među njima i Srpska pravoslavna crkva, to je nešto protiv čega se moramo boriti uključujući i četničku ideologiju. Apelujem na državne organe da se ne plaše pretnji, već da uklone metalnu crkvu na Rumiji.

Crnogorci nikog ne mrze, niti šire mržnju. Međutim, mnogi građani nisu upoznati sa istorijskim činjenicama pa se zato lako manipuliše od strane Srpske crkve, poručio je Nikčević.

ZAKON

Miodrag Vuković, poslanik DPS i predsednik Ustavnog odbora izjavio je da očekuje da Skupština Crne Gore odgovarajućim aktom reaguje povodom organizovanja proslava „takozvane Podgoričke skupštine“ i sličnih okupljanja koji negiraju Crnu Goru i da će on biti prvi od potpisnika.

Za njega je očekivano i ispravno što je Matiji Bećkovići, Čedomiru Antiću, Aleksandru Rakoviću i Dejanu Miroviću zabranjen ulazak u Crnu Goru i dolazak na skup u Busvi i ne misli da je Vlada donela pogrešnu odluku.

autor: V. K.

http://www.novosti.rs News front