Patrijarh Irinej: Ne dozvolimo da nas dijele

Tradicionalnim pozdravom Mir Božji — Hristos se rodi, patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve čestitao je Božić svim sinovima i kćerima svete Crkve, s porukom da ne dozvolimo nikome da nas dijeli po bilo kom osnovu.

U Božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej poručuje da su nam danas više nego ikad potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima!

„Da bismo imali mir među sobom, prvo uspostavimo lični mir sa Bogom svojim, Bogom našim! Pomirimo se sa njim kroz pokajanje, kroz petrovski vapaj: ’Gospode, pomagaj! Izgibosmo!‘ Onda ćemo lako — kao djeca Božja, kao Narod Božji, kao braća i sestre — uspostaviti i dobru volju i mir među sobom“, navodi se u poslanici dostavljenoj medijima.

„Posebno pozdravljamo našu braću i sestre na našem mučeničkom Kosovu i Metohiji, u našoj duhovnoj kolijevci. Molimo se Bogomladencu Hristu da ih duhovno i božanski, kao proroka Danila i svete mladiće u Vavilonu, ohrabri i učvrsti u opredeljenju da budu i ostanu vjerni zavjetu naših svetih predaka“.

Patrijarh i Crkva apeluju na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbjegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprijede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći.

„Grijeh je, međutim, pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne sjetiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vjere oni bili, a naročito naše braće i sestara na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini i u Africi, posebno u ove svete i blage dane kada proslavljamo rođenje najvećega stradalnika i prognanika u istoriji, Bogočoveka Isusa Hrista, pobjednika nad zlom, smrću i satanom. Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im kad možemo i koliko možemo“!

Ukazuje se da nezavisno od toga gdje živimo i radimo, u otadžbini ili rasejanju, draga djeco duhovna, mi smo jedan, hrišćanski, pravoslavni i svetosavski narod koji su Božić i božićni etos na poseban i jedinstven način oblikovali.

„Božić je u srcima našim, u dušama našim. Slaveći Božić u radosti i miru sa svim i svakim, učili smo se svetosti življenja i strahu Božjem. Pozdravom Mir Božji — Hristos se rodi i otpozdravom Vaistinu se rodi, mi smo formirani kao narod mira Božjeg i dobre volje“.

To je, ističe se, naš veliki duhovni kapital.

„Znajući to, još jedanput vas pozivamo: čuvajmo jedinstvo vjere i Crkve svetosavske i svetinju ovog božićnjeg praznika kao zjenicu oka svoga! Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu! Srpska pravoslavna crkva bila je, jeste i biće garant našeg duhovnog i narodnog jedinstva“, poruka je patrijarha u Božićnoj poslanici.

Ukazuje se i da su se ljudi i narodi veoma udaljili od Boga.

„Ali ne samo od Boga već i međusobno, jer to jedno sa drugim ide. Vidimo da svespasavajuće ime Božje i samoga Boga mnogi više psuju nego li što ga slave i prizivaju u pomoć. Vidimo da se najveći grijeh, grijeh ubijanja čovjeka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to često, u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo“.

Pitamo se, poruka je Poslanice, zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu djecu, žene, zarobljenike i prognanike?

„U ime kojeg i kakvog Boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini? Zbog ovakve pseudoreligijske izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svijetu, koji nisu ništa drugo do li plodovi aktivne bezbožnosti pseudovernika“.

Crkva i patrijarh pozivaju braću i sestre i dragu duhovnu decu, u ime Boga, u ime novorođenoga Hrista Gospoda, da čuvamo sebe i svoj narod od svepogubnog bogohuljenja i grijehova koji vapiju do nebesa.

Poruka je i da je bez istinskog i životnog mira sa Bogom svojim nemoguć mir sa braćom svojom, nemoguća je i dobra volja među ljudima i narodima.

„Znajući to, braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas da se izmirimo sa Bogom svojim. Zavapimo Mu u pokajanju kao onaj izgubljeni, bludni sin u jevanđeljskoj priči, a On će nas raširenih ruku primiti“!

Umesto, kako se navodi, dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima, svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja — poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovoga svijeta.

„U ovoj prazničnoj radosti pozdravljamo sve vas, našu duhovnu djecu i svetosavsku braću i sestre širom svijeta, u otadžbini i rasejanju. Pozdravljamo vas i pozivamo vas: pomirimo se sa Bogom i međusobno i budimo djeca Božja i narod Božji!

Razvijmo i pokažimo dobru volju međusobno i prema svim ljudima oko nas! Kroz tu dobru volju među ljudima budimo svjetlost svijetu i so zemlji! Živimo sveto i čestito i ispunimo zavjet otaca kojim su nas zavetovali za Carstvo nebesko“, poručio je patrijarh u Božićnoj poslanici.

IZVOR: in4s.net