Patrijarh Irinej: Dok je Srba, biće i Kosova!

Pozdravom „Mir Božji – Hristos se rodi“ patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je predstojeći Božić po Julijanskom kalendaru čestitao pravoslavnim vjernicima u Srbiji, u rasejanju, i na Kosovu i Metohiji, s pozivom da žive u ljubavi i slozi.

„Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu djecu u otadžbini i rasejanju, i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolijevku, koju je veliki Njegoš nazvao ‘grdnim sudilištem’ „, naveo je Irinej u božićnoj poslanici.

Po njegovim rečima, „dok je Srba, biće i Kosova!“, a „Kosovo je duša Srbinova!“.

„Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim“, poručio je Irinej.

„Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: „Rađajte se i množite i napunite zemlju!“ Daj Bože da ovaj blagoslov postane mjera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamijenjen rajskim mirom i punoćom života“, istakao je Irinej.

„Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dječija igra“, naveo je patijarh.

„U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom svijeta i da bude milostiv svima nama“, naveo je Irinej i dodao da ovaj Božić „prizove u zajednicu i sve one koji su se na bilo koji način odvojili od crkve“.

IZVOR: IN4S