Tomislav Kresović: Opasne avanture srbijanskog muftije Numana

Novi duh islama u Srbiji
Novi muftija srbijanski Abdulah Numan, koji je inače rođen kao Ivan Trifunović, ali je sa 19 godina promenio veru, rođen je u Beogradu 1950. Tokom puta u Indiju, u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, sa 19 godina preušao je islam. U Australiji je završio četiri fakulteta – islamske nauke, filozofiju, sociologiju i ekonomski menadžment. Numan je postao i univerzitetski profesor, dobio sina Kerima i ćerku Munu. Bivši Srbin postaje svojom voljom musliman. Numan je prosvećen i obrazovan, ali očigledno je da kao muftija srbijanski deluje pod tuđim uticajem i ne u interesu Srbije I njene verske i etničke stabilnosti već po modelu “versko-političke” marionete koja ekstremnim izjavama treba da gradi multietničnost Srbije i Balkana. Prva “šok” izjava novopostavljenog muftije srbijanskog koji odgovora nekim drugim interesima jeste da Bosna mora da se ujedini, a Republika Srpska da prestane da postoji. Po Numanu, problem u regionu može se rešiti samo istinom. Prema njegovom mišljenju, to znači ukidanje Republike Srpske. Numan kaže: “ Istina je da se jedna zemlja koja je veličine tepsije, kao što je BiH, ne može podeliti na više republika. To su onda republike toliko velike da ih svako od nas može staviti u gornji džep košulje.”

Muftija Numan islamski kao spin doktor
Muftija srbijanski Numan dobro razume u pojmove nacije, države i vere, i Balkana kao bureta baruta. Muftija Numan ne samo da radi protiv Dejtonskog sporazuma već baca “fatvu” na opstanak BIH u celini i Republike Srpske Sada muftija Numan spinuje i svesno obrće tezu propagandno tipa i kaže: “Zamislite šta bi bilo kad bi se sada Srbija podelila. Kada bi Sandžak postao republika Sandžak ili kada bi Vojvodina postala republika Vojvodina i kada bi nakon toga te dve republike zauzele stav. Mi sada više nismo isto, mi smo sada nešto potpuno drugo.“ Upravo ovo što izgovara muftija Numan misle ostrašćeni islamski fanatici u Sandžaku i njihovi političari pout dr Ugjlanina koji traže federalizaciju Srbije ili versko politički zvaničnici u federaciji BIH.

Za koga radi muftija Numan?
Muftija Numan čija je misija uravnoteženosti i održavanja mira i stabilnosti u Srbiji na bazi etničkog i verskog, baca iskrice koje mogu da budu opasne po stabilnost i republike Srpske i Srbije. Nedavni pritisak iz Sarajeva i međunarodnih krugova da se u etnički sastav Republike Srpske uključi i oko 200.000 ljudi poreklom iz BiH i Republike Srpske, raseljenih, a ne registrovanih, mahom muslimana, u funkciji je promene etničkog sastava RS i samim tim i njene pozicije u BIH. Takva politika je opasno oružje za ukidanje Republike Srpske i gašenje dejtonskih prava koje ima Republika Srpska. Po toj matrici statističkog zavoda u Sarajevu, koji je pod instrukcijama Bakira Izetbegovića, istupa i muftija Numan, koji po pisanju tabloida “Kurir” smatra da nije u redu ni to što u Republici Srpskoj „nema toliko muslimana koliko ih je bilo“.
Numan razvija tezu: “Svim ljudima se mora pomoći da se vrate u mesta u kojima su rođeni. Moramo naći rešenje da obezbedimo povratak svima koji to žele. Mi smo jedan narod, moramo naći zajednički jezik i odustati od budalaština da je jedan narod bolji od drugog. I dan-danas Hrvati misle da su svi protiv njih, Srbi takođe… Moramo se pomiriti kako bismo bili i ekonomski jači. Pogledajte kako se živelo nekada, a kako se živi sada.“ Ovo što sada govori muftija srbijanski Numan u suprotnosti je sa ugledom, pozicijom muslimana u Srbiji i takvu izjavu ne bi dao ni slavni Srbin–poturčenjak Mehmed paša Sokolović koji je širio islam i Otomansko carstvo i uticaj na Balkanu, ali je svom bratu Makariju i njegovim potomcima omogućio da vladaju Pećkom patrijaršijom i obnove svetosavlje u turskom carstvu. Sad muftija Numan želi, ne samo ukidanje Republike Srpske, već i gašenje pravoslavlja i svetosavlja i propagiranje novog sukoba, posebno u svetlu širenja ISIL-a na Balkanu i postojanja radikalnih islamista u BiH više od 20 godina, koji su u funkciji svetog rata protiv hrišćanstva i Evrope.

IZVOR: vidovdan.org