ONIMA ŠTO PLAČU: Kad je živ mrtvog razumio?

Zašto vam nije važno što su naši preci ginuli, da bismo mi živjeli, donekle i mogu razumjeti. Jer kad je živ mrtvog razumio?

To što mislite da je najvažniji život „ovdje i sadaˮ, opet mogu razumjeti, jer „strah životu kalja obraz čestoˮ. To što ste prinuđeni na nedjelo da bi bližnjem učinili dobrodjelo, opet mogu razumjeti. I Sonja se kurvom zbog porodice zvala. (Zločin i kazna).

To što birate lakši put, jer teži je za „ludakeˮ, opet mogu razumjeti, jer teži put odricanje ište. To što se u sebi lomite, dok se konačno ne slomite, opet mogu razumjeti, jer kompleksi učine svoje. To što se na sitno prodajete, opet mogu razumjeti jer se prodao i vaš komšija, pa što ne biste i vi? To što se svakog plašite, opet mogu razumjeti, jer biti slobodan veliki je teret. To što trpite ološ goru od sebe u svakom pogledu, opet mogu razumjeti, jer od njihove milosti, a ne od vaših prstiju, zavisi hljeb vaše djece. To što ne želite život u bijedi, jer su vaši preci u bijedi živjeli, opet mogu razumjeti, jer vas, izgleda, više žulja predačka bijeda nego što je njih same žuljala. To što nemate svoje „jaˮ opet mogu razumjeti, jer bolje je udobno i pozajmljeno „oniˮ.

To što živimo u sistemu lopovluka i sitnog primitivnog mita, opet mogu razumjeti, jer uvijek smo bili sirotinja. I u vremenu kada egzistencijalno nismo bili sirotinja, sirotinjske navike nikada nas nisu napustile. To što ćete između pošteno i teško zarađenih 500 i ukradenih 250 evra izabrati manju cifru, opet mogu razumjeti, jer to je sirotinjska sigurnost. To što ćete u toj sirotinjskoj sigurnosti odgajati svoju djecu, učeći ih kako se krade na sitno, opet mogu razumjeti, jer od etike i morala čovjeku je dijete manje bilo važno samo u epskoj prošlosti.

A onda ćete vi izumrijeti i ostaviti svoju djecu u sirotinjskoj sigurnosti. Jedino što ne razumijem je zašto, bar zbog svoje djece, otjeraste sve one koji iole vrijede odavde? S obzirom na to da oni koji vrijede odlaze odavde (svakog mjeseca na Fejsbuku vidim bar jednog prijatelja, slučajno i akademskog građanina, kako se čekira na Aerodromu „Nikola Teslaˮ), zemlja se iz pepela sirotinjske sigurnosti nikada neće pomjeriti, a vaša djeca neće biti u stanju da je pomjere kada padne u talog bijede, gore nego što je bila bijeda vaših predaka, i onda će vas i ona polako prezreti, jer ćemo i dalje biti varvarska bijedna sirotinja sa Balkana. Vaši unuci opet će ginuti (možda i, ne daj Bože, u ratu, ali u miru sigurno!) za svoju djecu, stideći se kukavičkih predaka koji u bezratnom stanju nisu mogli da im obezbijede više od sirotinjske sigurnosti.

Na grobove svojih predaka vi ćete u toku sirotinjskih ceremonijala kačiti ispisane vijence zahvalnih potomaka. Po vašim grobovima će nezahvalni potomci, zbog svoje bijede koju ste im u amanet ostavili, pljuvati i nikad vas neće razumjeti.

Jer kad je živ mrtvog razumio?

Izvor: Slobodna Hercegovina