Poziv za učešće na HIX Pravoslavnom omladinskom međunarodnom festivalu »BRAĆA«

Slovensko društvo Vas poziva da učestvujete na HIX Pravoslavnom omladinskom međunarodnom festivalu

»Braća«

koji se ove godine održava sa blagoslovom Visokopreosvećenog Pavla, mitropolita Minskog i Zaslavskog, patrijaraškog egzarha sve Belorusije

u Zaslavlju kod Minska, Belorusija, 16-24. jula 2016.

Zaslavlje

  • Na festivalu će biti prisutno preko 500 studenata i učenika, duhovništvo, predstavnici različnih ustanova i školskih zavoda Rusije, Belorusije, Ukrajine, Poljske…
  • U programu festivala su duhovne besede, bogosluženja pod vedrim nebom, sportska i kulturna događanja, hodočašća, upoznavanje s kulturom raznih Pravoslavnih zemalja.
  • Boravak je uređen kao logor u prirodi, pod šatorima, sa svakodnevnim izletima i obilaskom Pravoslavnih svetinja u Minsku i okolini.
  • Krajnji rok za prijavljivanje učesnika je 11. juli 2016.

Sva bliža obaveštenja možete dobiti na telefone Slovenskog društva: 065/82-77-57 i 062/832-19-61, ili putem elektronske pošte: sloven.org@mail.ru 

Festival „Braća“ predstavlja jedinstveni poduhvat pravoslavne omladinske organizacije Možajskog namesništva, koji se ostvaruje uz podršku mnoštva pravoslavnih organizacija iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Moldavije, Srbije i Poljske.

Tradicionalno se od 2005. održava na Borodinskom polju, sa blagoslovom Mitropolita Krutičkog i Kolomenskog Juvenalija. Od 2008. godine održava se i u drugim gradovima i zemljama, dvaput godišnje (leti i zimi). 

Glavni cilj festivala je obrazovni, što ne isključuje ogromnu količinu najzanimljivijih sadržaja za odmor i druženje.

Aktivna i iskusna volonterska grupa radi s učesnicima svakog trenutka!

 

PRAVILA UČEŠĆA NA FESTIVALU „BRAĆA“

Za učešće na festivalu „Braća“ neophodno se upoznati sa sledećim uslovima i pravilima:

I Postupak registracije i plaćanja

Da biste učestvovali na festivalu potrebno je da

1. popunite anketu i pošaljete je na adresu: sloven.org@mail.ru kako biste dobili potvrdu o upisu. Ali, pre nego što pošaljete anketu, neophodno je da

2. uplatite deo sredstava za pokrivanje putnih troškova u iznosu od 12.350,00 dinara na račun Slovenskog društva, br.: 155-24390-75 otvoren u Halkbank a.d. Beograd, i to najkasnije do 11. jula tekuće godine.

Festival

Ukoliko vam iz nekog razloga nije dostupan internet, upis se potvrđuje kopijom uplatnice neposredno pre ukrcavanja u autobus.

3. Po prispeću na odredište, svaki učesnik organizatoru isplaćuje iznos od 65 evra za boravak na festivalu, odnosno 80 evra, ukoliko učesnik nije poneo svoju opremu za kampovanje. Dakle, učešće na festivalu staje ukupno 165 ili 180 evra, i u tu cenu su uračunati svi troškovi putovanja, osmodnevnog boravka i pratećih programa.

II Putovanje

Putuje se udobnim autobusom, preko Mađarske, Slovačke i Poljske. Predviđeno trajanje putovanja je 24-25 časova.

Kreće se iz Kraljeva, 15. jula, sa mogućnošću preuzimanja učesnika u svim usputnim gradovima (Kragujevac, Topola, Beograd, Novi Sad…). O tačnom času polaska učesnici će biti blagovremeno obavešteni.

Festival

III Smeštaj

Festival se održava u prirodi. Bivakuje se u logorskom naselju, pod šatorima. Zato je poželjno da učesnici ponesu sa sobom šatore, vreće za spavanje i ostalu kampersku opremu. Oni koji šatore nemaju ili ne žele da nose sa sobom, mogu ih iznajmiti kod organizatora po ceni od 15 evra. (vidi tačku I.3).

Noćivanje pod jednim šatorom devojkama i mladićima se NE blagoslovi (osim supružnicima, naravno)!

IV Ishrana

Tri obroka dnevno. Priprema obroka se vrši u samom logoru, u uslovima poljske kuhinje. Jelovnik je jednostavan, ali je hrana vrlo ukusna i zasitna!

Festival

VI Spoljašnji izgled

Pozivamo vas da se pažljivije odnosite prema izboru odeće za festival! Otkrivena leđa i kratke suknjice/šortsevi se ne blagoslove – spoljašnjost treba da odgovara hrišćanskom izgledu. Nemojte se naći uvređenim ako zbog nepoštivanja ovog pravila budete upozoreni, ili ostanete uskraćeni za neki od sadržaja!

Uzmite u obzir da, bez obzira na letnje vreme, večeri umeju da budu veoma hladne, tako da vam tople papuče i stvari neće biti naodmet, a savetujemo vam da za slučaj kiše ponesete i kišni mantil.

VII Uzrast

Obična starost učesnika je 15-35 godina, ali ovo nije pravilo. Maloletnici moraju imati overenu dozvolu roditelja (staratelja) za putovanje maloletnog lica u inostranstvo, sa ukazanim rokom boravka i državom koju ono namerava posetiti (u datom slučaju: Republika Belorusija). Ova potvrda se formira na ime pratioca maloletnika, koji mora imati navršenih 18 godina.

Festival

VIII Nepoželjne stvari

Na festivalu je strogo zabranjena

  • upotreba alkohola (učesnik primećen u pijanom stanju biće isključen i udaljen!)
  • pušenje na području festivala (za pušače će biti određeno naročito mesto za pušenje, premda vam savetujemo da oprobate snagu volje i uzdržite se od pušenja)
  • samovoljno napuštanje logora bez saglasnosti Organizacionog komiteta festivala

Registracijom i slanjem ankete automatski potvrđujete da ste saglasni sa uslovima i pravilima festivala „Braća“.

Prekršitelji će biti kažnjeni, sve do molbe da napuste logor.

Mali delić onoga što vas očekuje na ovogodišnjem festivalu „Braća“ možete pogledati u video-reportaži „Braća u Možajsku“ koju smo snimili na VII, letnjem, festivalu 2009. godine. Podroban izveštaj o lanjskom festivalu sa obiljem fotografija možete pogledati OVDE

A putem sledeće poveznice možete videti zvanični sajt festivala.

 

IZVOR: sloven.org.rs/srb/