Demokratija SAD: Okupirali Njemačku sa 150.000 svojih vojnika

Njemačko Ministarstvo odbrane je nedavno, prvi put poslije deset godina, objavilo svoju „Bijelu knjigu“, dokument čiji značaj uvećava činjenica da su u njemu ocrtani i obrazloženi strateški ciljevi buduće bezbjednosne i spoljne politike najmoćnije evropske države, piše Sputnjik.

„U ovom dokumentu njemačko Ministarstvo odbrane govori o multipolarnom svjetskom poretku koji je u nastajanju, navodi i da ne očekuje da će ostati četvrta vodeća ekonomska sila u svijetu jer očekuje da će se tokovi novca pomjeriti u Aziju, ali taj multipolarni svijet još nije nastao. I dalje su Sjedinjene Američke Države jedina prava velika sila, prije svega, zato što je čitav svijet i dalje vezan za dolar, i dok god je tako, Amerika će ostati u specifičnom položaju u odnosu na sve ostale“, kaže za „Sputnjik“ Ivana Miloradović, urednica Radio-televizije Srbije.

Analizirajući njemačku „Bijelu knjigu“, američki mediji, poput „Vašington posta“, došli su do zaključka da su ambicije Njemačke porasle, da je odlučila da postane aktivniji i politički i ekonomski, ali i vojni faktor na globalnom nivou.

„Njemačka je doživjela transformaciju poslije pada Berlinskog zida, ona je i svoj Ustav promijenila u djelu koji se odnosi na upotrebu vojnih snaga izvan teritorije Njemačke. Prije toga nije ni imala vojsku u klasičnom smislu, već neku vrstu odbrambenih snaga“, navodi profesor Univerziteta „Union Nikola Tesla“ Goran Matić.

Ne smiju da mrdnu bez NATO

„Ali treba imati u vidu i to da je djelovanje njemačkih vojnih snaga strogo uokvireno njenim članstvom u NATO-u, kao i činjenicu koja ne smije da se zanemari, da se na teritoriji Njemačke i dalje nalaze američke okupacione snage“, dodaje Matić.

„Njemački Bundesver je po brojnosti druga sila u Evropi, sa 178.000 vojnika“, podsjeća Miloradovićeva i dodaje da je „Njemačka do sada trošila 1,2 odsto bruto nacionalnog proizvoda na vojsku, a predviđala je, prije ovog papira, da to poveća čak do 6,3 odsto“.

„Bijela knjiga“ govori o troškovima za odbranu koji će, u skladu sa propisima NATO-a, biti povećana na samo dva odsto, kaže Miloradović, dodajući da je to za nju najveća nejasnoća u tom dokumentu.

„Da li, zapravo, taj dokument predstavlja pokušaj da se suzbiju još veća ulaganja u oružane snage?“, pita ona.

„S druge strane, a istovremeno, dokument navodi i da je među budućim zadacima Bundesvera i pružanje podrške spoljnoj politici Njemačke. Ovako nešto dosad nismo viđali kada je Njemačka u pitanju, tim prije što ona jeste i dalje okupirana država, sa oko 150.000 američkih vojnika na njenoj teritoriji“, zaključila je Miloradović.

IZVOR: in4s.net