OFFŠORE-OFKORS (bajka)

Ispričaću vam bajku koja nije dozvoljena za uzrast ispod šest godina, dakla(6+).
Jednoga dana, lepa devica šetala neobavezno kroz svoj sokak, kad joj se najednom učini da čuje neke čudne glasove blizu sebe. Glasovi su se javljali u vidu poruka koje su zvučale gotovo poetično:
-Zamisli jednu obalu;
-Tamo osnivaš Offšore kompaniju;
-Ne moraš nikoga zapošljavati;
-Ne moraš predavati poreske izveštaje u svom sokaku;
-O predivnim predelima mogu govoriti danima – raj za device;
Ovo šaputanje dolazilo je sa njenog levog ramena, gde sedi dečak u belom – onaj bliži srcu. Kao i svakoj devici, tako i našoj junakinji, srce i duša su na prvom mestu. Ali kao i u svakom dobrom jing-jang zapletu, amandman zatraži i onaj što sedi na desnom ramenu, obučen u jarko crvenu boju, onaj koji svojim zracima tuče pravo u MALI mozak:
-To je super ideja;
-Možeš je koristiti i za smanjenje dobiti (u svom sokaku);
-Veoma je lako;
-Preko nove kompanije sama sebi ispostavljaš fakture;
-Uštediš brdo love za kratko vreme;
Jadna devica već dobija tikove jer shvata da se upliće u nešto što uveliko prevazilazi i srce i dušu. Savest je izgubila negde usput. Pukla je tanka nit kojom je teta Saveta držala svoje čedo daleko od korporativnih problema, te se otkotrljala nazad u njihov do skora mirni dom. Bez savesti, hramljući pomalo na desnu nogu, devica je nastavila da traži blagodeti offšore – života, idući ka Devičanskim ostrvima. Kada je konačno stigla, svi pravni akti postadoše jasni, vizija se proširila. Sve se skockalo!
Ali se ona osećala nekako klonulo, nesrećna što je tako daleko iza sebe ostavila tetku. Brzo se okrenula i odskakutala na levoj nozi kući, presrećna kad je videla da je savest još uvek čeka tamo. Prekor je došao u vidu tetkinog prsta koji pokazuje na gore, ka nebu i jedinom knjigovođi koga treba da poštuje. Pogedala je u nebo i videla kroz oblake kako neki fini čika zadovoljno trlja ruke i upisuje još jedan bod za dečake u belom. Prošlo joj je kroz glavu da možda tripuje od sreće što je konačno kod kuće.
Ako vam bajka zvuči zlurado – kao ona stara da komšiji crkne krava – nije zato napisana. Namenjena je ekonomskim magovima koji olako utrčavaju u ovo vilino kolo, kao i onima koji bi iz njega da uteknu – ali PRC (ovo nije reklama za kineske proizvode).

Foto: cagle.com

Autor: Maja Milanović