Nikita Bondarev: Nije realan vojni savez Srbije sa Rusijom jer u Beogradu sede konsultanti NATO

Ministri odbrane Rusije i Srbije – kako je objavio ozbiljni i uticajni moskovski dnevni list „Izvestija” – razmotrili su sporazum o obuci srpskih oficira u ruskim vojno-školskim ustanovama.

Isti list u tekstu na istu temu dalje piše:

„Nije isključeno da ovaj korak može postati deo kursa Moskve i Beograda na planu širenja vojne i vojno-tehničke saradnje, a da obuka specijalista bude u okvirima priprema za isporuke Srbiji novih sistema naoružanja ruske proizvodnje.”

Po rečima sagovornika „Izvestija”, prilikom susreta ministara odbrane Rusije i Srbije, do kojeg je došlo 16. avgusta, razgovaralo se o mogućoj obuci oficira Oružanih snaga Srbije u ruskim najvišim vojnim školama. Osim toga, ruski oficiri bi takođe bili upućivani na studije u srpske vojne akademije.

Pored školskih programa, razgovarano je i u širenju bilateralne saradnje preko poseta posmatrača i razmene iskustava.

„Već imamo pozitivno iskustvo sa Armijskih igara, u kojima već dve godine, u različitim disciplinama, učestvuju srpske ekipe” – naglašava naš sagovornik.

Dve strane se spremaju za konkretni dogovor o razmeni oficira i posmatrača, ali je to pitanje zasad u fazi razmatranja.

„Predlažem da danas razmotrimo dalje korake za jačanje naše saradnje u sferi obrazovanja, nove projekte za vojne vežbe i, naravno, sve što se tiče vojno-tehničke saradnje u bliskoj perspektivi” – rekao je Sergej Šojgu pred početak susreta sa srpskim kolegom Zoranom Đorđevićem.

„Izvestija” u Ministarstvu odbrane Srbije nisu mogle da dobiju komentar o svemu ovome. Međutim, činjenica je da je ministar Đorđević ranije rekao da odnosi Rusije i Srbije „nikada nisu bili bolji nego što su sada”.

Trenutno se vojna saradnja RF i Srbije razvija u nekoliko pravaca. Tenkisti srpske armije učestvovali su u Tenkovskom bijatlonu, a najesen će biti održana zajednička vežba armija Srbije, Belorusije i Rusije „Slovensko bratstvo”.

Ipak je u svemu najinteresantnija – vojno-tehnička saradnja. Srbije može imati interes da od Rusije kupi visokotehnološko naoružanje radi modernizacije svoje armije. Osim ovoga, nije isključeno da se na njenoj teritoriji pojavi regionalni centar za remont tehnike ruske proizvodnje.

Pripadnici srpske vojske – da bi ovladali najnovijom ruskom tehnikom – moraju proći obuku u Rusiji. Kako pišu mediji, srpski vojni stručnjaci i oficiri mogu proći obuku u Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije u Moskvi, Vojnoj akademiji vazdušno-kosmičke odbrane u Tveri i u Vojnoj akademiji PVO kopnene vojske u Tveri u Smolensku, kao i u nizu drugih vojno-školskih ustanova Rusije.

Međutim, eksperti se kritički odnose prema perspektivi rusko-srpske vojne saradnje. Na primer, politički analitičar Nikola Tanasić, saradnik Nove srpske političke misli, smatra razgovore o zbližavanju sa Rusijom trikom kojim se pažnja stanovništva (Srbije) odvlači od „natovskih stremljenja vlade”.

„Vlada Srbije vodi politiku maksimalnog zbližavanja sa NATO, uključujući i mnogobrojne vojne vežbe, primenu standarda alijanse, obuku oficira i drugo – ukazuje srpski politikolog. – Međutim, većina građana se negativno odnosi prema NATO, pa vlast zato stalno govori o vojnoj saradnji sa Rusijom. Da bi stvorila iluziju „izbalansiranog” pristupa”.

Po njegovom mišljenju, mada su srpske vlasti i sam premijer Vučić više puta objavljivali da nameravaju da kupe rusko oružje – ne treba očekivati jačanje rusko-srpskih odnosa preko nivoa koji je neophodan za održavanje „iluzije izbalansiranosti” srpskih odnosa sa Zapadom i Rusijom.

Načelnik grupe Ruskog instituta za strateška istraživanja za balkanske zemlje – Nikita Bondarev – takođe smatra da će intenziviranje rusko-srpskih odnosa uvek biti praćeno ustupcima (Beograda) Zapadu povodom Kosova, Republike Srpske ili Crne Gore.

„Izjave o širenju vojne saradnje i kupovini oružja – to je pokušaj srpskih vlasti da prodemonstriraju bliskost sa Rusijom pri kursu na integraciju u zapadne strukture” – konstatuje ekspert – Zajedničke vojne vežbe će se nastaviti. Sasvim su moguće i kupovine oružja. Ali, u srpskom Ministarstvu odbrane sede natovski konsultanti, pa ne može biti ni govora o vojnom savezu”.

Bondarev objašnjava da ne postoji strateško partnerstvo sa Ruskom Federacijom, već samo taktičko, dok se na strateškom nivou odvija dosledna integracija u natovske strukture bez formalnog stupanja (Srbije) u alijansu.

„Što se tiče kupovine vojne tehnike, verovatno će se raditi samo o kupovini transportnih helikoptera i tegljača. Jer, ako Srbi kupe naše sisteme PVO – to će biti pretendovanje na veću samostalnost zemlje u odbrambenoj sferi” – dodaje Bondarev.

IZVOR: Fakti, Stanje Stvari