Neustrašivi heroji našeg doba

Autor: NN

Čuvari naše savijesti hvala vam što ste uvijek na oprezu, što nas vječno podsjećate na naše neprolazne grijehe. Griješni smo priznajemo, našim grijehovima nema iskupljena. Znamo da smo krivi što smo uopšte živi, što pričamo ovaj jezik koji pričamo, što pripadamo crkvi kojoj pripadamo, što se neprestano pozivamo na naše nasljeđe i istoriju.

Mnogi od nas previše pilje ka Istoku, veličaju neku takzovanu braću i njihovog mrskog despota od kojeg sa pravom zazire slobodan svijet.

Iako smo mi sa zaslugom dio tog slobodnog svijeta već neko vrijeme i zvanično to postadsmo našim nedavnim prijemom u klub najbogatijih, najrazvijenijih, najdemokratskijih država. Došlo je napokon vrijeme da i mi zajedno sa našim partnerima, koji nas mnogo cijene i uvažavaju……odlučujemo kojeg tiranina, despota,anti-demokratu zbaciti sa trona i namučen narod te zemlje upoznati sa blagodetima demokratije.

Naravno čuvari naše svijesti, svi odreda pacifisti, humanisti i ljudskopravaši oduševljeno su pozdravili ovaj veliki korak za našu malu zemlju.

Neki od njih su svoju privaženost odmah pokazali vježbajući na poligonu naše moćne vojske gađanje iz automatskog oružja, ali njihovi meci nikada ne mogu donijeti smrt već isključivo mir, prosperitet, demokratiju, vladavinu prava. Ubijaju oni na Istoku, nama bliski po porijeklu, jeziku, vjeri, ali njih smo se sa pravom odreklu jer su takvi kakvi su.

Znaju naše mudre rukovodeće glave da nam baš ti Istočnjaci rade o glavi, jer su ljubomorni što nisu kao mi, napredni i moderni, što smo lideri u regionu a i šire. Povrh svega ta naša bivša braća i njihov despot misle da kod nas mogu da mešetare kao u drugim zemljama, pokazali smo odlučno ko smo i što smo, mi ne ljubimo lance.

Ne treba trošiti riječi ali čisto za napomenu, čuvari savijesti se već godinama istinski bore protiv istočnog uticaja i sveprisutnog bivšet tajnog agenta, junački se bore protiv njega kao i veleumni plemić Don Kihot protiv vjetrenjača.

Jedan rat je iznjedrio brojne narodne heroje, a u ovom već skoro tri decenije dugom ratu za demokratiju, ravnopravnost, regionalno pomirenje možemo prepoznati neke druge prvoborce.

Naša javnost mora da oda priznanje hrabrim borcima za evropske i američke grantove studijska putovanja, međunarodne seminare, besplatne ručkove i večere. Ženama i muškarcima koji godinama vrte istu priču o građanskom društvu, ljudskim pravima, evroatlantskim integracijama, regionalnom pomirenju, pravnom društvu, uređenoj državi….

Nemojte pomisliti da oni to rade radi sebe jer možete zamisliti kolika je muka jednu istu stvar iznova i iznova ponavljati, oni to pokušavaju nas da prosvijetle da ne živimo u ovoj našoj tmini. Iako ovi heroji čitav Balkan često opisuju kao tamni vilajet ipak se zna koji narod je najcrnji i ko je kriv zašto drugi žive u tamu. Taj narod kojem mi pripadamo mora stalno da traži za oprost od susjeda,kao i od slobodnog svijeta za svoja nepočinstva.

Ne moramo da brinemo jer će čuvari svijesti uvijek biti tu da sa napomenu svojim političkim korektnim govorom da moramo još i još izgovarati riječ izvini. Da smo za sve krivi je činjenica, ma ne činjenica nego dogma. O dogmama se ne raspravlja. Zapad je utvrdio a domaće čuvari svijesti svakodnevno potvrđuju da smo za sve krivi, na osnovu čega su došli do toga nije na nama da preispitujemo, mi samo vjerujemo.

Zato moramo da im stalno zahvaljujemo što pokušavaju da se nauče nečemu, moramo shvatiti da su oni već postali (barem u svojim glavama) Zapad a mi se još premišljamo da li da izaberemo Kalinjku ili Odu radosti.

Teško se mjenjamo ali vjerujemo da će nam oni pomoći sa svojim predavanjima, seminarima, radionicama, putovanjima. Ako ništa barem ćemo zajedno u slast pojesti ono što nam oni od prijateljskih zapadnih grantova serviraju, besplatnom se objedu u zube ne gleda.

Naši glavari imaju najviše zasluga za to što smo postali skoro kao Monte Karlo i oaza stabilnosti i demokratije na Balkanu, ali nikada nikada ne smijemo zaboraviti doprinos svih crnogorskih čuvara savijesti. Ako niste ste sigurni ko su oni moram vam reći ko su ljudi koji su nas barem malkice približili slobodnom svijetu, demokratiji, građanskim, ljudskim i svim ostalim slobodama, EU, jednom riječu jedinoj civilizaciji.

Čuvari naše svijesti su svi oni muškarci i žene iz pravog (ne onog pro-istočnjačkog ili tkzv. rodoljubivog) nevladinog sektora, svi pošteni istraživači javnog mnjenja, svi nepristrasni i nezavisni analitičari, objektivni novinari, nepotkupljivi građanski aktivisti, cijenjeni profesori sa naših visokokotiranih fakulteta.

Mi se uzdamo u njih, oni se uzdaju u grantove i strane donacije, zajedno ako treba možemo i biciklom na Istok. Naši zapadni uzori i prije svega prijatelji već imaju iskustva sa putovanjima na Istok, istina ne sa biciklima, a o tome kakva su bila njihova iskustva nekom drugom prilikom.

IZVOR: IN4S