Nemački novinar: CIA kontroliše tok oružja ka teroristima

CIA koordiniše isporuke oružja na granici Turske i Sirije, rekao je nemački novinar Jirgen Todenhofer koji se bavi islamističkim terorističkim organizacijama.
Prvi zapadni novinar koji je imao pristup nezvaničnoj prestonici Islamske države u Iraku, gradu Mosulu, nedavno je razgovarao sa komandantima paravojne formacije Džabat al Nusra, posle čega je zaključio da SAD znaju da oružje koje šalju pobunjenicima završava u rukama terorista.

“To je igra o kojoj svi znaju. Veoma je jasno da Amerikanci znaju gde završava njihovo oružje. CIA to koordiniše, ceo put kroz Tursku, do granice. To oružje potom preuzimaju terorističke grupe poput Al Kaide i Islamske države“, kaže Todenhofer.

Prema njegovim rečima, to niije niti greška, niti nesrećan slučaj, iako mnogi tvrde da američko oružje pukom slučajnošću završava u rukama terorista.

“Stejt department je saopštio da ne naoružava teroriste, ali da možda neko od njihovih saveznika to radi. Možda, ali svi znaju da oni koriste saveznike i da omogućavaju saveznicima da rade… Nije bitno da li američke rakete dolaze od ovoga ili onoga, Amerikanci to znaju“, istakao je Todenhofer.

Nemački novinar se pozvao i na dokumente Pentagona iz 2012. godine, u kom se navodi namera da se unište veze između šiitskih vlada u Iranu, Iraku, Libiji i Siriji.

“Na neki način to mi je ponovio komandant Džabat al Nusre. Pentagon želi da se ratosilja Asada, uz pomoć pobunjenika. Abu Al Ez mi je rekao da ima podršku Amerike, ne direktnu, ali Amerika podržava one koji podržavaju njegovu grupu. Rekao mi je da ne namerava da prepozna primirje kao širi dogovor, kao i da priprema novu ofanzivu“, zaključio je Todenhofer.

Izvor: B92, magacinportal.org