NATO ZLOČINI! Pamtimo, ne opraštamo! (VIDEO)

Na današnji dan 1999.g. obustavljeni su vazdušni napadi NATO na SR Jugoslaviju a Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija doneo Rezoluciju 1244 o političkom rešenju krize na Kosovu i Metohiji dan nakon Kumanovskog sporazuma.

78 dana nakon što je NATO bacio prvu bombu Srbiju i Crnu Goru obustavljeno je bombardovanje. Operacija kodnog imena „Saveznička sila“ ili kako su nazivali u SAD „Plemeniti nakovanj“ a kod nas poznata pod imenom „NATO agresija“ trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. To je bilo drugo vojno uplitanje NATO-a na našu teritoriju nakon bombardovanja Republike Srpske u operaciji „Namjerna sila“ 1995 godine.

grdelica

Podsjetimo se da je „intervencija“ NATO-a izvršena bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, a izgovor koji su dale države članice NATO alijanse čiji su avioni učestovali u bombardovanju bio je odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše sporazum iz Rambujea.

Vazdušni napadi koji su bez prekida trajali 78 dana nisu bili samo na vojne ciljeve već i na privredne i civilne objekte, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. NATO do danas nije priznao da je u bombardovanju koristio osiromašeni uranijum od kojeg je nakon 1999. godine stanovništvo počelo masovno da obolijeva od raka. Tokom aprilske posjete antinatovskih organizacija NATO štabu u Briselu, jedan od NATO zvaničnika je izjavio da ako neko od građana uspije da dokaže od koje se bombe ko razbolio i kojoj državi pripada bomba koja je pala – država članica NATO čija je bomba će platiti liječenje. Odgovornost nisu nikad preduzeli.

Bombardovanje SRJ

Konačan broj žrtava nažalost, još uvijek ne može biti uspostavljen. Dok svijet štetu broji novcem mi je brojimo životima. Prema srpskim procjenama samo u toku 78 dana bombardovanja, direktno u napadima poginulo je između 1.200 i 2.500 a ranjeno oko 5.000 ljudi. Međutim, ovaj broj raste jer su posledice NATO bombardovanja trajne i svakog dana neko oboli ili umre od raka. Životi se ne mogu izbrojati jer je porastao i broj mrtvorođene djece kao i steriliteta. Dakle, od bombardovanja nisu ugroženi i dalje samo živi već i nerođeni.

Anti NATO

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije, poznatog kao Kumanovski sporazum, koji je potpisan dan ranije, 9. juna.

Istog dana, 10. juna, u Savjetu bezbjednosti je usvojena Rezolucija 1244. po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a. Sa vojskom i policijom u Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca.

IZVOR: in4s.net