Narod Srbije će tužiti NATO za bombardovanje ’99: Traži se PRAVDA za 2.500 žrtava!

Beograd – Na predlog srpske Kraljevske Akademije, a uz blagoslov srpskog Patrijarha, u toku je formiranje pravnog tima u kome će svoje znanje ujediniti najbolji advokati iz naše, ali i iz drugih evropskih zemalja. Nakon izglasane većine glasova članova Akademije, taj ekspertski advokatski tim vodiće Srđan Aleksić, poznati niški advokat.

Oni imaju zadatak da u ime Srbije sačine tužbu protiv NATO-a i to za materijalnu i nematerijalnu odštetu građana koji su bili lično pogođeni tokom bombardovanja 1999. godine.

Iako je tokom prethodne decenije Jugoslavija, a potom i Republika Srbija, više puta pokušala da pravdu zbog brtualne agresije i osamdesetodnevnog bombardovanja NATO alijanse potraži na sudu, gotovo svaki put ta borba je bila bezuspešna, jer je međunarodni sud u Hagu, svaki put istinu „video“ na strani Alijanse.

Nakon gotovo 17 godina od poslednjeg vazdušnog napada, naučna elita naše zemlje odlučila je da ponovo pokuša da zakonskim putem istera istinu na videlo.

“Iskreno, i ja sam bio iznenađen kada sam primio poziv od visokih predstavnika Akademije i time što su baš mene predložili da budem predsednik, odnosno vođa tima advokata, koji su tokom svog dugogodišnjeg rada pokazali da su pravi stručnjaci za međunarodno pravo, tako da ćemo se potruditi da ovaj put tužbu što temeljnije sastavimo i da idemo do kraja, zbog svih žrtava a posebno zbog onih koji su se borili za svoju zemlju i zbog njihovih porodica”, izjavio je Srđan Aleksić, niški advokat.

Aleksić je dodao da je već kontaktirao sa kolegama iz Francuske, Austrije, Italije, Rusije i kolegama iz još nekih zemalja, koji su, prema njegovim rečima oberučke prihvatili da svi zajedno zastupaju našu zemlju i bore se za naplatu materijalne i nematerijalne odštete.

Milosrdni anđeo usmrtio preko 2.500 građana Srbije

Podsećamo, devetnaest zemalja Alijanse je 24. marta 1999. u 19.45 časova, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, ali i sa brodova u Jadranskom moru, započelo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori. Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece (prema pojedinim izvorima ukupan broj poginulih bio je gotovo 4.000), a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba.

NATO režira obračun u Makedoniji

Emisija Linija fronta 5: Anti NATO aktivnosti u Crnoj Gori, smrt Čurkina, Putinovo priznavanje dokumenata DNR i LNR (Video)

Tema koja ujedinjuje istočne Evropljane: Troškovi NATO odbrane

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Građanin

IZVOR: VASELjENSKA