NADEŽDA JE SRBIJA: 104 godine od rođenja velike srpske heroine

  • U Beogradu odata pošta i čas divljenja heroini Prvog svjetskog rata, velikoj srpskoj kćeri i rodoljupki, Nadeždi Petrović.


Pamteći 104. godišnjicu njene žrtvene smrti za Srpstvo i Srbiju, potomci ratnika i dobrovoljaca Srpske vojske u Velikom ratu položili su vijence i poklonili se plemenitom liku uklesanom u bijeli mermer sa šumadijskog Vjenčaca.

3. aprila 1915. godine, u 20 časova, uzletjela je kao bijela golubica duša velike Srpkinje, akademske slikarke, ratne bolničarke, osloboditeljke svetog Kosova, iz najstarije srpske kasarne po imenu „Vojvoda Mišić“, u Valjevu.

Kao ratna bolničarka Nadežda Petrović se zarazila pjegavim tifusom njegujući srpsku ratničku mladost koja listom umiraše te godine. Toliko je srpskih vojnika umrlo 1915. u Valjevu da bješe ponestalo grobnih mjesta, pa su sahranjivani u masovne grobnice na obližnjem brdu.

Savez udruženja srpskih ratnika 1912.-1920., na čelu sa pukovnikom Ljubomirom Markovićem,  položio je vijence slave i održao istorijsko-poetski čas u starom Dvorskom parku, preko puta Skupštine Srbije, a gdje se nalazi lijep i dostojan spomenik velike kćeri velikog naroda.

Spomenik Nadeždi Petrović, poklon je Glavnom gradu grada Aranđelovca, a otkriven je 1989. godine u starom Dvorskom parku povodom Devetog samita nesvrstanih zemalja u Beogradu.
Spomenik je rad Angeline Gatalice.

Slava onima koji umiraše za slavu Srbije!

NADEŽDA

Narod i vojska Valjevu gaze,
Zaprega vuče topove, žita,
Visovi pusti ko da na njih paze,
A jedna žena začeljem hita.

Tamna pelerina i vojnička kapa,
Štafelaj, torba, zavežljaj mali,
Zastane, pa stiže konvoj što klapa,
Beograd gleda i suzama žali.

Pozlaćena kruna, na reveru znamen,
Oči ko mora, uzburkana, ljuta,
S Kolubare vjetar kovitla joj pramen,
A Srbija cijela u bespuću luta.

Dok pokraj druma plače srpska mati,
I veli, kćeri dočekati neću,
Vaskrsa traži pa Srbiji vrati,
A slava tebi, ja pod zemljom reću!

O mila, draga, Srbija je vjera,
Nadežda sveta, moje ime veli,
Moramo nazad jer nas tuđin tjera,
Eto nas naprijed jer nas Srpstvo želi!

 

Goran Lučić

Izvor:Slobodna Hercegovina