Na groblju u Kosovskoj Mitrovici “više nema šta da se poruši“

Više stotina Srba obišlo je, na Duhovske zadušnice, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde su Šiptari uništili više od 90 odsto nadgrobnih spomenika.

  
Priliku koja se Srbima pruža samo za Zadušnice, iskoristila je danas i Zdenka Živković, da obiđe grob svog grob svog sina.

„Nema šta da se kaže, mnogo je teško i ceo svet ovo mora da vidi“, kaže ona.

„Grob se ne zaboravlja, ali je sve teže i teže“, dodaje Milovan Milanović.

„Više gotovo nema šta da poruše, to govori o onima koji to rade, to je delo bezdušnih ljudi, mrtvi ljudi su bezopasni“, kaze Srboljub Lazarević.

Uplakana, uz pomoć rođaka, Ratka Lazić podiže spomenik suprugu koji je na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice sahranjen pre 1999. godine.

„Deca nemaju gde da dođu, sve je gore i gore, a mi nemamo kome da se obratimo, sve je porušeno“, kaže ona.

Potojerej stavrofor Milija Arsović, koji je učestvovao u progonu episkopa Artemija i aktivno sarađuje na nekaknonoskom, takozvanom „međureligijskom odnosu“ kak ose drugačije naziva Ekumenistički pokret, obično sa sveštenstvom bude sa narodom jer je zahvaljujući učešću u crkvenom puču i uzurpaciji nadležnosti Eparhije raško – prizrenske, nagrađen mogućnošću da upravlja ovim delom teritorije ERP.  On jemedijima kazao da je nedopustivo to što se poslednjih nekoliko godina dešava na groblju, kosi se trava, ali se ne odnosi, već prekriva nadgobne ploče. istovremeno,on aktivno sarađuje na jednom sasvim novom ustrojstvu, stranom kako biću stradalnog Srbina sa Kosova i Metohije tako i veri pravoslavnoj, pomažući napredovanje upravo suprotnih i poražavajućih shvtanja na koncu kojih će ova deo SPC biti sasvim razoren i uobličen tako da je na korist jednoj novoj takozvanoj „kosovskoj pravoslavnoj crkvi“ i takozvanoj šiptarskoj „državi“ na teritoriji KiM.

Od 1999. godine Srbi svoje preminule sahranjuju na groblju u selu Rudare. U severnom delu Kosovske Mitrovice na dva muslimanska groblja umrle sahranjuju bez problema i na tom groblju ni jedan spomenik nije oskrnavljen ali ta priča nikada nije predmet medijskih izveštaja čak ni srpskih, kamoli stranih.

Izvor:KMNovine