NA DAN REPUBLIKE SRPSKE: Razgovor Vuković Vlatka i Bursać Nikoletine

Kada je Sveti Stefan pao pod kamenicama bezbožnika, iza njega je ostala vjera prvih hrišćana jača od muka i smrti. Sveti Stefan je postao Prvomučenik.

Kada je pod pritiskom ustaških potomaka pogažen Ustav SR BiH, a nad zabetoniranim jamama srpskog stradanja sprejom ispisano slovo „U“, ostao je narod zbjegova, logorača i ofanziva, sa slobodom u grudima. U Pilatovim dvorima je umorena SR BiH, u zbjegu je rođena Republika Srpska.

Na dan smrti Prvomučenika vaskrsla je država Kotromanića. Ono što su patrijarsi Rima u srednjem vijeku nazivali  “regnum Servilie, quod est Bosna“, na jeziku današnjih Bošnjana prevodi se kao Republika Srpska.

Kroz vijekove junačke, s razbojišta strašnih, dovikuju se Bursać Nikoletina i Vuković Vlatko:

-„Slušao sam priče i pjesme o Kosovu, kolika je to ofanziva bila“ – govori Bursać Nikoletina.

-„Kosovo je tebi na Grmeču i Kozari“ – odgovara Vuković Vlatko.

Dok su se tako dovikivali u vječnosti, slušali su eho eksplozije iz bjelovarske kasarne i škripu hercegovačkog kamenja pod čizmom heroja mitrovdanskih ofanziva.

-„Čuješ li damar potomaka“- viče Vuković Vlatko?

-„Čujem, kao juriš mojih Grmečlija naoružanih kopljima iz bosanskih buna, na ustaške bunkere oko Sanskog Mosta.

Šaljući svoga vojvodu Vlatka u pomoć knezu Lazaru na Kosovo, kralj Tvrtko s njim je poslao i molitve svome zaštitniku Svetom Stefanu. Između ofanziva i zbjegova, u kućama srpskih ustanika Nikoletinovog Grmeča, slavljena je krsna slava Sveti Stefan. Prvomučenik je bdio i nad braniocima hrišćanske Evrope 1389. i nad antifašistima 1941-1945.

Sveti Stefane, moli se danas i za nas oklevetane i prezrene, našem Vladici Hristu. Neka baklja upaljena u Crnoj Gori, raspali oganj vjere i sloge u srcima i glavama našim.

Srećan Dan Republike Srpske!

 

AUTOR: Boris Radaković

Srbi u BiH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *