Mustafa i Teodosije slavili zajedno srpsku Novu godinu

Predstavnici separatista sa Kosova prisutstvovali su liturgiji i prijemu koji je priredio uzurpator Eparhije raško-prizrenske Teodosije Šibalić. Druženje je započeto u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu liturgijom povodom praznika Svetog Vasilija i Srpske Nove Godine.

Liturgiju je služio episkop Teodosije, koji je nakon bogosluženja organizovao prijem povodom pravoslavne Nove godine za predstavnike međunarodnih organizacija i institucija, domaće separatiste i njihove pomagače, članove SNS i ostalih marionetskih partija, kao i predstavnika islama i papizma na Kosovu.

Liturgiji je od predstavnika kvinsliške koalicije „Srpska“ prisutstvovao Vladeta Kostić i zamenik lidera kosovskog separatističkog premijera Branimir Stojanović. U besedi nakon liturgije vladika Teodosije je vernicima čestitao praznik Svetog Vasilija i Srpsku Novu godinu.

“Bogu smo blagodarni i srećni što nam je omogućio da možemo u Prizrenu, u carskom gradu, i u ovom obnovljenom hramu da se sabiramo i pomolimo Gospodu da nam podari mir, slobodu, zdravlje i blagoslov u svemo što budemo radili”, kazao je Teodosije.

Čestitkama se pridružio i vođa kvislinške opštine Gračanica Vladeta Kostić.

“Svim prizrencima čestitam Novu godinu uz želju da se vrate i da ih iz godine u godinu bude sve više u ovom hramu i svom gradu”, kazao je Kostić za info službu opštine Gračanica.
Prijemu povodom Nove godine je osim tzv. premijer Kosova Ise Mustafe prisustvovao i američki upravnik u Prištini Greg Delavi, a prisutan je bio i oficir za vezu Dejan Pavićević. Od verskih predstavnika čije su verske grupe zaslužne za proterivanje Srba iz Prizrena, bili su prisutni biskup Dod Đerđi, kao i Veliki muftija Naim Trnava. Vernika Pravoslavne Crkve gotovo da nije ni bilo.

teodosijev-prijem-nova-2016

Teodosije je na početku svog obraćanja brojnim gostima izrazio zadovoljstvo što su se okupili u sedištu Eparhije raško-prizrenske kako bi obeležili početak ‘novog leta Gospodnjeg`.

“Na početku ove 2016. godine molimo se Bogu da nam podari mirnu i blagoslovenu godinu, kao i da sve nesuglasice rešavamo dijalogom i razumevanjem jednih drugih, a ne sukobima. Da činimo sve što je u našoj moći kako bi društvo u kome živimo ovde na Kosovu i Metohiji bilo istinski dom za sve građane i kako bi svi bili sigurni i mogli da imaju bolju budućnost, posebno mladi ljudi”, kazao je Teodosije.

Da podsetimo, episkop Teodosije Šibalić je koristeći se političkim vezama, posle višegodišnje kampanje, u toku 2010. srušio sa trona Raško-prizrenske eparhije legalnog episkopa Artemija i zauzeo njegov tron. U ovoj akciji rušenja, za koju po kanonima sledi raščinjenje, su mu na terenu na Kosovu asistirali episkop Atanasije Jevtić i Amfilohije Radović. Ubrzo posle toga ugašene su i poslednje opštinske institucije Republike Srbije i beogradski režim je potpisao Briselski sporazum sa kosovskim separatistima, koji sadrži odredbe o integrisanju ostataka desetkovanih Srba u institucije separatista.

To je duša, to srce Pravoslavne Crkve; to njeno Evanđelje, njeno Sveevanđelje. Ona time živi, i radi toga živi. U tome je njena besmrtnost i večnost; u tome njena neprolazna svevrednost –Pokoravati se Bogu većma nego ljudima – to je njeno načelo nad načelima, svetinja nad svetinjama, merilo nad merilima.
To Sveevanđelje je suština svih svetih dogmata i svih svetih kanona Pravoslavne Crkve. Tu se ne smeju, po cenu svih cena, od strane Crkve činiti nikakvi ustupci nikakvim političnim režimima, niti praviti kompromisi ni sa ljudima ni sa demonima. Najmanje sa otvorenim crkvoborcima i crkvogoniteljima i crkvouništiteljima. (Sv. Justin Ćelijski)

IZVOR: kmnovine.com