I maćeha bi bolje prema Srbima sa Kosova i Metohije

Ovo pišem kao Srbkinja sa severa KiM, znajući da naši problemi ne mogu da se porede sa mukama Srba koji žive južno od Ibra, i kojima je, za razliku od nas, život svakog trenutka u opasnosti.

Paradoks je taj što Srbe sa severa KiM, ne Šiptari, već upravo država Srbija (tj. vlast) tretira kao građane drugog reda!

Srbina sa KiM država Srbija maltretira na mnogo načina:

– Lična dokumenata tj. ličnu kartu i vozačku dozvolu, Srbin sa KiM ne može da uzme u mestu življenja, već mora bar dva puta da putuje do mesta u c. Srbiji gde je izmeštena policijska uprava kojoj pripada i to – jednom da podnese zahtev, a drugi put da lično podigne dokument.
(Uslovi u kojima rade te izmeštene policijske uprave su posebna priča – recimo PU za Kosovsko-mitrovački region smeštena je u podrumu jedne zgrade u Raški pa ceo sever KiM, tj. nekoliko desetina hiljada ljudi je osuđeno na čekanje u jednom mračnom hodniku i dve «kancelarije», ako se tako mogu nazvati.)

– Da bi izvadio pasoš, Srbin sa KiM mora da putuje u Beograd dva puta. Pritom, pasoš Srbina sa KiM se razlikuje od pasoša ostalih građana Srbije po tome što za nas sa KiM ne važi bezvizni režim u zemljama šengenske zone. Zamislite stare, nemoćne, bolesne, siromašne ljude koji su PRIMORANI da se za osnovna dokumenta maltretiraju na ovaj način? Da ne pominjem čekanje u redu ispred šaltera u Ljermontovoj POD NADZOROM POLICIJE, valjda zato što smo iz „druge države“?!

– Sa ličnom kartom sa KiM NE MOŽETE uzeti nikakav kredit u c. Srbiji, bez obzira što ste kreditno sposobni i ukoliko možda radite u nekoj od preostalih državnih institucija koje finansira država Srbija (tj. u nekoj od institucija koje srpska vlast još nije stigla da nam ukine!). Tako su na primer, prijatelji hteli da kupe auto na kredit, i nisu mogli i to isključivo zato što su sa KiM!

– Za automobil sa tablicama koje su sa KiM, prilikom registracije vozila ne možete dobiti «kasko» osiguranje. Za nas važi samo osnovno osiguranje, i to samo kod dve osiguravajuće kuće, jer ostale ne funkcionišu na KiM, što ranije nije bio slučaj. (Srbi južno od Ibra su primorani da koriste KS tablice – tek o tom maltretiranju da ne pričam!)

– Država Srbija je sve uradila da nas okrene jedne protiv drugih. Evo primera: srpska policija, koja je pod pritiskom Vučićeve vlasti «integrisana» u KPS, tj. «kosovsku policiju», u međuvremenu je postala veoma lojalna tzv. državi Kosovo i sa velikim zadovoljstvom će vam naplatiti kaznu i za najmanji prekršaj, naglašavajući da tako «pune budžet svoje mlade države».

– Dalje, država Srbija NAMERNO NE SPREČAVA I NE SANKCIONIŠE što veliki broj starijih ljudi, Srba, rođenih na KiM koji su se davno (pre 10, 20, 30) godina odselili sa KiM, uzima šiptarska dokumenta i državljanstvo Kosova, samo zato da bi od Šiptara primali mesečnu nadoknadu od 40 evra! Uslov je da su rođeni na KiM i da imaju preko 65 godina! Naši rođaci koji odavno žive na bezbednom u c. Srbiji prodaju nas za 40 evra mesečno, a država Srbija ćuti!

– I JOŠ, država Srbija NAMERNO NE SPREČAVA I NE SANKCIONIŠE što veliki broj Srba zaposlenih u institucijama države Srbije, opet radi šiptarskog novca, prihvata šiptarska dokumenta! Štaviše, čini mi se da se ovo sve i podstiče, da bi u jednom trenutku moglo da se kaže – šta hoćete, prihvatili ste šiptarska dokumenta, vi više niste državljani R.Srbije!

Navešću još nekoliko običnih svakodnevnih stvari:
– Sa ličnom kartom sa KiM ne možete u c. Srbiji ni kod mobilnog provajdera da sklopite ugovor za mobilni telefon.

– Ukoliko vam neka banka u c. Srbiji nekim slučajem odobri kreditnu karticu, onda Vam odobrava znatno manji iznos nego za ostale građane u c. Srbiji, i to zato što živite na KiM
– Ako želite da kupite ili poručite neki proizvod u c. Srbiji i da to platite pouzećem, onda ćete često čuti – naše proizvode ne isporučujemo na Kosovo! Ili – ta cena ne važi za Kosovo!

– Ako neko iz c. Srbije treba da vam pošalje neku pošiljku brzom poštom, to može da uradi samo preko zvanične pošte – ostale kurirske službe će vam u najboljem slučaju pošiljku dostaviti do prelaza (tj. granice!) ili će je odbiti.

– Osim toga, pošiljka koja se poštom šalje na KiM može biti u vrednosti najviše 2000 dinara. Ako je vrednost pošiljke veća, onda roba ide na «carinjenje» kod Šiptara, i ako vam roba uopšte stigne, biće najverovatnije «raskupusana» a nekad i oštećena. Pošta kaže da za tu vrstu «usluge» nije odgovorna.

Verovatno da ima i onih «prednosti» koje sam zaboravila, ali mislim da su i ove dovoljno «deskriptivne».

A kad sve ovo natera Srbina sa KiM da promeni mesto prebivališta i prijavi se u centralnoj Srbiji (iako ga sve na svetu veže za Kosovo i Metohiju!) kako bi mogao da ostvari bar neko elementarno pravo, e tek onda nastupaju problemi. Jer samo za nas važi POSEBNA PROCEDURA! Naime, vrši se policijska provera koja može da traje od par meseci do godinu dana. Policija posećuje prijavljeno mesto prebivališta i ukoliko vas par puta ne nađu kod kuće, onda vam se u policijskom informacionom sistemu „pasivizira status“ (a vi to ne znate) – to saznate tek kad vam kažu da više ne možete da ostvarite nikakva prava, niti da uzmete kakav dokument, dok ne platite kaznu koja se kreće do 50 000 dinara!

Začaran krug!

Da li vredi pominjati kolika je nepravda i koliki GREH što svoje najodanije i najugroženije građane država Srbija tretira na ovakav maćehinski način!

IZVOR: kmnovine.com , FB reporter