CZ: Lojalnost separatistima odricanjem od Srbije – slabost ili “moranje“?

Da bi iz raspuštene Civilne zaštite Srbije prešli u Civilnu zaštitu takozvane „republike Kosovo“, Srbi sa severa Kosova moraju u zahtevima sa logom tzv.,“republike Kosovo“, da joj iskažu maksimalnu lojalnost.

Od njih se traži da posebno naglase „da više ništa neće imati sa državom Srbijom i njenim strukturama“.

Da bi iz raspuštene Civilne zaštite Srbije prešli u Civilnu zaštitu tzv., „republike Kosovo“, Srbi u zahtevu moraju da potpišu i navod „da je kandidat spreman da se kompletno transformiše u kosovske institucije i da poštuje zakone države Kosovo“.

– Izjavljujem da sam svestan da će za moj radni odnos kod novog poslodavca biti primenjen zakonski okvir Kosova i da ću isti poštovati, slažem se da ću raditi isključivo za institucije države Kosovo, izjavljujem i da neću primati nikakvu platu ili neku drugu nadoknadu iz Srbije ili iz nekog drugog izvora osim od mog poslodavca Civilne zaštite Republike Kosovo. Potvrđujem i da sam spreman da prođem i sve obuke koje određuje moj novi poslodavac kako bi povećao svoj učinak na poslu i doprineo integraciji u kosovske institucije – stoji u većini zahteva.

Srbi moraju da potpišu i pristanak da poslodavac (Civilna zaštita Kosova) uz pomoć Euleksa izvrši prethodnu kontrolu podataka i njihovog dosadašnjeg rada kod bivšeg poslodavca (Civilne zaštite Srbije). Od njih se traži i da potpišu da su „sigurni“ da će njihov bivši poslodavac dati sve potrebne informacije i lične podatke o njima kao i da „nemaju nikakvu primedbu“ da Civilna zaštita Kosova koristi sve njihove lične podatke, navode „Vesti“.

Neimenovani sagovornik ovog lista, iako kritikujući ovakav svoj položaj, opravdava odluku da ipak prihvati ovako kriminalnu ponudu i nepostojeću državu čije vođe za cilj imaju progon i trajno zatiranje srpskog stanovništva sudeći po dosadašnjem učinku, posebno od okupacije KiM.

– Šta god da traže od nas mi smo prinuđeni da potpišemo. Srbija nas je otpisala i ostavila bez posla, sad Šiptari biraju i obično izaberu one za koje utvrde da će im biti lojalniji. Zato su neki prinuđeni da se ponižavaju i da mole za posao kako bi prehranili porodicu – kaže jedan od pripadnika Civilne zaštite Kosova koji je godinama „ginuo“ na barikadama, a sada mora ponizno da izražava lojalnost Hašimu Tačiju, zaključuju „Vesti“.

Ipak, ovakva tvrdnja je netačna. ne mali broj pripadnika Civilne zaštite prihvatio je ove uslove, što je tačno. Ipak, takođe zavidan broj odbio je da sklopi „dogovor sa đavolom“ i izda svoju državu zarad nešto poena vladajućeg režima.

Oni koji su iskreno „ginuli“ na barikadama (iako se borba za Srbiju južno od Ibra vodila od 1999. gde se bukvalno ginulo), i dalje su istrajni i ostaju lojalni svojoj državi.

Malo je onih koji su prihvatili uslove šiptarskih separatista a koji otvoreno govore da su svesni nema nikakvih garancija da će, uprkos tome, moći da zadrže posao.

Zapravo, ništa od onoga što tim ugovorima dobijaju ne samo da nije sigurno već mnogi strahuju da bi njihovi privatni podaci mogli biti zloupotrebljeni radi što uverljivije osmišljene optužnice kako bi se na taj način izvršio pritisak i na njih da napuste Kosovo i Metohiju.

IZVOR: kmnovine.com