Lavrov: Suprotstaviti se pseudo-liberalnim pristupima koji odobravaju destruktivne obrasce ljudskog ponašanja

foto: © RIA Novosti / Alekseй Filippov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je neophodno suprotstaviti se pseudo-liberalnim pristupima koji odobravaju destruktivne obrasce ljudskog ponašanja.

„Očigledno je da revizija osnovnih moralnih normi, permisivnosti, tolerancija dovedena do apsurda, nanose nepopravljivu štetu moralnom zdravlju ljudi, lišavajući ih njihovih kulturnih i civilizacijskih korena“, izjavio je ministar na Međunarodnom božićnom obrazovnom predavanju.

Prema njegovim rečima, trenutno su u nekim zemljama-članicama Evropske unije zabranjeni verski atributi, a „roditelji su lišeni prava na vaspitavanje dece u duhu hrišćanskog morala“. Ranije je EU odbila da u svoje statutarne dokumente unese tezu da Evropa i evropska civilizacija u celini imaju hrišćanske korene, podsetio je Lavrov.

„Mislim da oni koji se stide svojih moralnih korena ne mogu da poštuju predstavnike drugih veroispovesti, isto kao što kod njih ne izazivaju poštovanja prema sebi. To stvara plodno tlo za ksenofobiju i netoleranciju, otvara put za samouništenje društva. Važno je da se snažno odupremo pseudo-liberalnim pristupima koji podstiču destruktivne obrasce ponašanja“, naglasio je ministar.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog pokušaja nametanja vrednosti koje su strane drugim narodima sveta. Kao primer Lavrov je naveo Bliski istok i Severnu Afriku, koji pokazuje „do čega dovodi neodgovorno društveni inženjering“.

Prema njegovom mišljenju, kao posledica mešanja Zapada u poslove suverenih država — Iraka, Libije, Sirije — tamo je formiran politički, pravni i duhovni vakuum, koji su odmah ispunili teroristi.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji – iz minuta u minut