MATIJA BEĆKOVIĆ: Kosovo je NATO država koju je priznao Montenegro, a nikad neće Crna Gora (VIDEO)

Svečana akademija u Mojkovcu u čast stogodišnjice Mojkovačke bitke održana je u Centru za kulturu, čiji su organizatori Eparhija budimljansko Nikšićka, Srpski nacionalni savet Crne Gore i Društvo Srpskih domaćina. Besedu je održao akademik Matija Bećković.

Na samom početku svečanosti, pušteni su audio zapisi poruke kralja Petra Karađorđevića i kralja Nikole, pred početak Prvog svetskog rata. Poruke koje su autentične beleške tadašnje Vlade dve zemlje, jasno govore o odnosu Srbije i Crne Gore, Srpstva i večne zaštitnice Rusije.

„Na našu Srbiju nasrnulo je veliko zlo, Austrougarska nam je objavila rat, nevolja naše kraljevine i našeg naroda sa Austrijom nisu počele od juče, moja je Vlada htela izbeći po svaku cenu sukob i zato je izašla u susret austrougarskoj Vladi do krajnjih granica popustljivosti, preko kojih ne može ići ni jedna nezavisna država. Na žalost bečki državnici ostadoše gluhi. Ja sam prinuđen pozvati sve moje drage i hrabre Srbe pod srpsku trobojku. Srbi branite svom snagom svoje ognjište i srpsko pleme„, reči koje je kralj Petar Karađorđević uputio Srpskom narodu.

„Crnogorci, Austrija je objavila rat našoj dragoj Srbiji, objavila ga je nama, objavila ga je srpstvu i celom slovenstvu. Našu pravednu stvar uzela je u zaštitu moćna Rusija, predstavnica velikog slovenstva i naša vekovna zaštitnica sa svojim prosvećenim saveznicima. Crnogorci, krv se već lije na Dunavu, Savi i Drini, lije se na granicama naše moćne zaštitnice Rusije i njene saveznice Francuske pa sad ko je junak na oružije ko je junak nek sledi koracima dva stara srpska kralja da ginemo i krv prolivamo za jedinstvo i slobodu zlatnu. Na našoj strani su Bog i pravda mi smo hteli mir, nametnut nam je rat. Primite ga kao i uvek, primite ga srpski, junački a blagoslov vašega staroga kralja pratiće ve u svim vašim podvizima. Živeli moji mili Crnogorci, živelo naše milo srpstvo, živela naša moćna zaštitnica Rusija i njeni svaveznici„, poruka kralja Nikole, Crnogorcima…

Stogodišnji jubilej Mojkovačke bitke je dobra prilika da sagledamo njen istinski značaj i ono što je njena neprolazna vrijednost, poručio je vladika Joanikije, dodajući da je posebno važno naglasiti da se bratski i nedjeljivi narod Srbije i Crne Gore u Velikom ratu herojski i jednodušno suprostavio nadmoćnoj, osvajačkoj, vojsci Austrougarske monarhije i njenih saveznika, krstašima i krstolomima 20. vijeka, pretečama Hitlera i NATO agresije.

„U nizu slavnih bitaka i zajedničkog otpora protiv „ tri carevine ” Mojkovačka bitka zauzima važno mjesto i zaslužuje posebnu pažnju. Junaštvo mojkovačkih vitezova na čijem čelu je bio proslavljeni vojskovođa Serdar Janko Vukotić predstavlja krunu i dostojni završetak ratne epopeje Crne Gore iz doba Petrovića, druge srpske države. Istovremeno to junaštvo ravno je kosovskom i po smislu i po zavještanju, pa zbog toga Mojkovačku bitku doživljavamo kao nastavak Kosovske. Važni događaji, i kada ih vekovi dele, bliski su po tome što otvaraju i obogaćuju riznice pamćenja, i potvrđuju zavete koje čuvaju pokoljenja. Otud pesma i potresna poruka mojkovačkih junaka: “Mi smo pali, prošlost krunišući”“, poručio je vladika.

„Nažalost izdaja Mojkovca došla je desetak dana poslije bitke. Neslavna naredba od tadašnje Vlade Crne Gore da crnogorska vojska položi oružje pred neprijateljem, od strane prekaljenih ratnika od Grahova do Čakora, shvaćena je kao izdaja, i odmah je prouzrokovala razdor i raskole u narodu, koji na našu nesreću traju do dana današnjeg“, kazao je on napominjajući da mojkovačka kao i kosovska drama još nije završena.

„Još traje borba za čast i obraz Crne Gore koja se ne miri sa Vladinom izdajom Janka i Mojkovca, Kosova i Rusije“, poručio je Vladika Joanikije.

Posebni akcenat na važnost Mojkovake bitke, dao je akademik Matija Bećković, koji je istako da su i Hristos i Mojkovac rođeni na Božić i zato „nema Božića bez Mojkovca ni Mojkovca bez Božića“.

„Slavimo 2016.ti rođendan Isusa Hrista i stogodišnjicu Mojkovačke bitke, a ne bismo pogrešili ni kada bismo rekli da su Hristos i Mojkovac vrsnici ni kad bismo dodali da je Mojkovačka bitka počela stotinama godina ranije i da je nastavljena stotinu godina kasnije, i vodi se do današnjega dana u ratu i miru“, kazao je Bećković.

„Mojkovačka bitka je deo Kosovskoga boja koji traje i trajaće do poslednjega vremena. Kao što se za Kosovsku bitku do kraja neće znati da li smo je dobili ili izgubili tako se ni za Mojkovačku još ne zna jesmo li poraženi ili pobednici, da li je bila velika ili mala, to zavisi od svih nas“, poručio je Bećković ističući da se u toj bici smenjuju protivnici i odmenjuju imperije samo srpski narod ostaje onaj jedan te isti i jedini.

„Ko nije stigao da pogine na Mojkovcu čekao je Karađorđevu bunu, ko nije poginuo na Nišaru i Čegru, ginuo je na Ceru i Suvoboru, a ko je ostao živ hitao je ka Mojkovcu, tu su poginuli poslednji od soja što se nešće u lance vezati“, kazao je on istićući da je Bojna Njiva zamenila Gazimestan.

On je podsetio da nije prvi put da se pucalo na srpski narod, sa svih strana i iz svih oružija.

„Ubijani smo, bez spiska i bombardovani redom, i to, po pravilu na najveće pravoslavne praznike“, kazao je on.

Prema rečima Bećkovića, osvrćući se na Kosovo, on je kazao da se o njemu zna više kroz poeziju nego kroz istoriju. Kako je istako najveći kosovski junak je i najveći srpski pesnik Petar Drugi Petrović Lovćenski tajnovidac. On je podsetio da pamćenje ne umire a ono što poezija vrati u svest, zauvek postoji.

Bećković je podsetio i na činjenicu da je Beč tražio od Crne Gore bezuslovnu kapitulaciju svih srpskih trupa koje su prelazile Crnu Goru, istićući, da je tadašnja Vlada prihvatila sve uslove osim poslednjeg, odnoso predaju srpskih trupa, ističući da je poručeno…„Srbija i Crna Gora su nerazdvojivi, ropstvo i Crna Gora su nespojivi“.

„Danas se čini da smo ugroženiji iznutra nego spolja. Postoji spoljašnje i unutrašnje Kosovo, i spoljašnji i unutrašnji Mojkovac. Na onom spoljašnjem Kosovu osnovana je prva NATO država koju je priznao Montenegro, a nikad neće Crna Gora. Ono unutrašnje je ostalo „Onamo, namo“ i svuda je gde ima Srba. Juda je nazvan blagajnik izdaje, tih blagajnika se danas namnožilo a Judinih trideset srebrenjaka naraslo je na milione zlatnika. Ali pored svega nikakvih promena u pogledu morala i moralnosti, nema“, kazao je Bećković.

Srbin sam Crnogorac

„Srbin sam Crnogorac, Srbin sam, jer sam Crnogorac. Ne velim da drugih i drugačijih Srba nema, zlo nas je rasulo na sve strane, a ma ja sam takav. Nijesam Srbin, nijesam Crnogorac što sam Srbin , nego sam Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorci mi smo so’ srpstva, nije ovde u srpstvu sva snaga, ali jeste duša. Možeš me ubiti, saseći, smrviti i u prah stucati, ali što je srpsko to ostaje dok i trunke ima. I misao moja srpska traje, dok i jedan damar, kuca. Ima drugčijih Srba, mi smo oni od Kosova što svećaju i pevaju nesreće srpske. Zaviti Kosovo u pameti i duši srpskoj, pa nas nema, Srba nema. Ni na Kosovu ni na Mojkovcu niti su branjeni samo Kosovo ni samo Mojkovac. To je jedna te ista vanvremena bitka, vanvremene vrednosti, bitka za nešto važnije od svake zemlje i sudbonosnije od jedne bitke. Što se zbratilo na Kosovu pre sedam vekova, nije se nikad razbratilo već se ponavljalo više puta, a pre jednoga veka očitovalo na Mojkovcu“ , poručio je Bećković u besedi.

IZVOR: in4s.net