Kako je nacistička propaganda pokušavala da zavadi narode SSSR

Treći rajh je shvatao da može puno toga da postigne ako uspe da posvađa narode Sovjetskog Saveza i dovede Ruse, Beloruse, Ukrajince, baltičke narode, Kozake… do bratoubilačkog rata! Evo kako su izgledali nemački propagandni posteri na istočnom frontu.

Nemačka propaganda je često govorila da je Treći rajh došao da spasi Sovjete od „krvave vladavine Staljina, boljševika i Jevreja“. Na posteru gore piše: „Borba za vašu slobodu je počela pre godinu dana. Vaša zahvalnost je vaš rad.“

Čest trik je bio da se predstave sve „prednosti“ zarobljeništva. Crvenoarmejac koji nije želeo da gine u bici je mogao lako da se preda nemačkim vojnicima koji bi ga dočekali maltene hlebom i solju. Svi odlično znamo kako je sve to zaista izgledalo.

Na ovom posteru vidimo nesrećnog, kako bi se danas reklo, smorenog sovjetskog vojnika koga su silom oterali na front. Činjenica da su milioni dobrovoljno otišli na front je ignorisana.

„Crveni partizani vam donose samo smrt, razaraju vaše domove i vašu zemlju!“

„Sovjetski vojnik nije zaštitnik otadžbine, već marioneta u rukama Čivuta“, ponavljali su nacisti. „Pogledaj ko tobom upravlja, vojniče, ko povlači tvoje konce! Zar zbog njega ideš u sigurnu smrt?“

„Staljin vas je ogradio kamenim zidom. Znao je da ćete čim ugledate svet shvatiti svu laž i prevaru boljševičkog uređenja. Zid je sada srušen. I pred vama je nova, srećna budućnost!

Ovaj poster je naslikan specijalno za Kozake. Nacisti su im savetovali da konačno oslobode svoju zemlju od komunista i Jevreja.  

„Boreći se i radeći zajedno sa Nemačkom, stvaraš svoju srećnu budućnost.“

Specijalni poster za Ukrajince: „Nemačka vojska će vas čuvati dok vi budete radili za našu veliku budućnost!“

Još jedan savet Ukrajincima: Radeći za Nemačku, braniš svoju zemlju!

„Đavo je skinuo masku!“

A ovako bi nacisti navodno usrećili narode Kavkaza: „Oslobodili smo vas boljševičkog jarma! Sada počnite da radite! Trudite se za sebe i za vašu otadžbinu!“

Boris Jegorovov,
Russia beyond,Vostok