Hrvatska duplirala listu zahteva prema Srbiji!

Zagreb – Hrvatska je u finišu holandskog predsedavanja EU duplirala listu svojih zahteva, što je bio glavni razlog zašto pre dva dana nije dato zeleno svetlo za otvaranje pregovračkih poglavlja 23 o 24 sa Srbijom.
Uz već poznata tri uslova, zatražili su i pokretanje pitanja žrtava ratnih zločina, nestalih osoba i pristup tajnim arhivama.
Stavke na kojima Zagreb sada insistira, dosad se nisu zvanično pojavljivali u raspravi za usaglašenu pregovaračku poziciju.
„Ostale zemlje članice nisu mogle sa tim da se slože, pa je sastanak radne grupe za proširenje tako završen bez rezultata“, ističe izvor „Novosti“ iz Evropskog saveta.
Zagreb je dosad uporno insistirao na tri uslova: puna saradnja sa Haškim tribunalom, ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i veća prava za hrvatsku manjinu u Srbiji.
Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač, nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje da je Zagreb dodao zahteve.
„Ja o tome ništa ne znam“, rekao je Kovač.
On kaže da je većina hrvatskih zahteva prihvaćena i uključena u platformu na kojoj će se voditi pregovori.
„Treba usaglasiti još neke detalje i verujemo da će to biti brzo. Još se pregovara, o detaljima ne mogu da govorim. A, informacija da Zagreb traži ratnu odštetu je čista izmišljotina“, dodao je Kovač.

IZVOR: Novosti/vaseljenska.com
Foto: Profimedia

One thought on “Hrvatska duplirala listu zahteva prema Srbiji!

  • 25. jula 2016. at 19:31
    Permalink

    Dajte ljudi..pa zar neko hrvatsku smatra nekom ozbiljnom drzavom..sprdnja koja se ne srece svaki dan..njihovu vanjsku politiku vodi njemacka i prema tome…njihovo je da sluze nijemcima i da cute da im ne podignu R.S.Krajinu…

Comments are closed.