Heroji sa Košara dobijaju spomenik

Na Pravnom fakultetu u Beogradu obilježeno je 17 godina od završetka borbe oko karaule Košare na Kosovu i Metohiji.

Prisutni su se podsjetili heroja koji su 1999. godine 65 dana branili granicu tadašnje Jugoslavije od terorista. Više od deceniju i po kasnije najavljeno je i podizanje spomenika herojima sa Košara.

Prije tačno 17 godina završili su jednu od najvažnijih i najtežih borbi – za svoju državu. Od tada se bore da ne padnu u zaborav i da njihova djela zapamte generacije koje dolaze.

„Vama, draga omladino, ne mogu riječima objasniti kakva je to vojska bila. Ono na šta smo i dalje ponosni je kada gledamo vas, omladinu, kada gledamo djecu, srećni smo jer možemo bar da mislimo da smo jednim djelom zaslužni što su se ta djeca rodila„, ističe učesnik borbi na Košarama Voislav Vukašinović.

Devetog aprila iznenada napadnuti, deset dana kasnije reorganizovani, branili su granicu Jugoslavije i odbranili je od više od 5.000 vojnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, albanske vojske i vazdušnih napada NATO-a. Oko 1.200 vojnika predvodio je komandant Ljubinko Đurković.

Kosare

Ta junačka borba vođena prsa u prsa, herojskim i viteškim odnosom svakog pojedinca je doprinijela da se zauzmu određeni položaji i vitalni objekti i da se ne dozvoli strateško iznenađenje NATO snaga, odnosno neprijatelja koji je kidisao na našu otadžbinu“, kaže komandant operacije „Košare“ Ljubinko Đurković.

Većina vojnika graničara bili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka – imali su 18 ili 19 godina.

Zemlja ima takve heroje kakvi su oni, djeca koja su nesebično dala život za našu zemlju. Naravno da mi to ne smijemo da zaboravimo, i da ne smijemo nikako da podlegnemo da bilo ko i bilo kada i na bilo koji način nas natjera da mi potisnemo u zaborav ono što je deo naše istorije. Kad god smo potiskivali u zaborav određene stvari, to nam se uvek obijalo o glavu„, napominje prof. Dušan Tomić sa Fakulteta bezbjednosti.

U višemjesečnim borbama na Košarama pognulo je 108 vojnika, a 256 je povrijeđeno. Sa granice Srbije i Albanije povukli su se 14. juna 1999. poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma i prekida NATO agresije na Jugoslaviju.

IZVOR: in4s.net